Главното управление за разузнаване (ГУР) към Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че в руската Ростовска област е бил взривен петролопровод, използван от Русия за пренос на петролни продукти до танкери за военни цели, предаде Укринформ, цитирайки пресслужбата на ГУР.

"В ранните часове на събота, 6 април, в района на град Азов (Ростовска област), в резултат на взрива на петролопровода, използван за изпомпване на нефтопродукти от местен нефтен терминал към танкери на пристанището в Азов, натоварването на танкерите бе преустановено за неопределено време", подчертава украинското военно разузнаване, цитирано от БТА.

Русия е използвала тази инфраструктура за военни цели, за да подкрепя военните усилия срещу Украйна, се казва в изявлението.

По-рано Укринформ съобщи, че на 2 април ГУР организира удар, насочен срещу завод за дронове камикадзе "Шахед" и петролна рафинерия в руската република Татарстан.

Украински безпилотен летателен апарат с голям обсег на действие порази основното съоръжение за преработка на нефт в рафинерията в град Нижнекамск, причинявайки пожар, припомня Укринформ.

Междувременно силни експлозии се чуха в Одеса. Градът е атакуван с балистични ракети откъм Черно море. Сирените бяха задействани в 13:04 ч. Взривовете се чуха няколко минути след обявяването на тревогата, в 13:08 ч., предава кореспондент на БТА.

Регионалните власти предупреждават жителите на украинския черноморски град и в региона да се скрият в бомбоубежищата.

В резултат на ракетния удар по Одеска област е загинал цивилен служител, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА.

Ракета "Искандер-М" удари комунално съоръжение в Одески район, посочи областният управител в приложението "Телеграм". Пострадали са оборудването, административната сграда.

Всички съответни служби са на място. Правоохранителните служби фиксират последствията от поредното престъпление, извършено от руснаци, информира Олег Кипер.

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.