Одеса и Одеска област са били атакувани с дронове тази нощ. Сирените за взривове са били задействани в 01:33 часа.

След нападението в ранните часове срещу черноморския град са ранени 9 души, включително 2 деца, съобщи председателят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер, цитиран от БТА.

Спасителите са успели да спасят общо 34 души, допълни Олег Кипер. По предварителна информация загинали няма.

По информация на областния управител отломки от унищожен дрон са повредили жилищни сгради, на мястото на падането на отломките е възникнал пожар.

Всички компетентни служби работят на терен и оказват помощ на пострадалите. Нанесени са щети на най-малко 14 апартамента, информира кметът на град Одеса Геннадий Труханов.

В Одеска област има над 150 000 души - на трето място по численост, според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгородднестровски район.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски разговаря с американския си колега Джо Байдън и съобщи, че САЩ и Украйна са "започнали да работят по двустранно споразумение в сферата на сигурността", предаде Франс прес.

"Нашите екипи - на Украйна и САЩ - започнаха да работят по двустранно споразумение за сигурност", заяви Зеленски в ежедневното си видеообръщение, като също така увери, че Киев и Вашингтон са постигнали напредък по въпроса за доставката на американски ракети с голям обсег на действие АТАКМС.

През последните месеци Украйна подписа споразумения за сигурност с няколко европейски държави, включително Франция, Великобритания и Финландия.

Тези споразумения по същество представляват ангажименти на тези държави да продължат да предоставят дългосрочна военна и финансова подкрепа на Украйна за борбата ѝ срещу руска инвазия, посочват АФП и БТА.

В събота Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри нова помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара, която беше блокирана в продължение на месеци поради политически спорове във Вашингтон.

Байдън обеща днес на Володимир Зеленски, че ще изпрати тази помощ "бързо", след като Конгресът на САЩ я приеме окончателно, за да отговори на "спешните нужди" на Украйна.

"Благодарен съм на президента, на неговия екип и на всички членове на Конгреса на САЩ", каза Зеленски във видеообръщението си, след като по-рано благодари в телефонен разговор на Байдън за "безрезервната му подкрепа" за Украйна.

ИЗБРАНО