Ръководителят на руската ядрена агенция "Росатом" Алексей Лихачов отхвърли обвиненията, че Москва планира да взриви Запорожската АЕЦ, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Трябва да си пълен идиот, за да се подготвяш да взривиш електроцентрала, в която всеки ден пряко работят 3500 твои хора", заяви Лихачов в интервю за руската държавна телевизия. Откъси от него бяха публикувани от прокремълския репортер Павел Сарубин в неговия канал в "Телеграм".

Руските войски превзеха Запорожската атомна електроцентрала малко след началото на войната, започната от руския президент Владимир Путин преди повече от 16 месеца. Централата на няколко пъти беше подлагана на обстрел, което породи международни опасения за ядрена катастрофа. В продължение на месеци Москва и Киев се подозират взаимно в умишлено провокиране на авария в ядреното съоръжение - чрез обстрел или поставяне на мини.

В началото на този месец обвиненията достигнаха своя връх и се твърдеше, че атаката е неизбежна. Според Лихачов междувременно ситуацията се е успокоила, защото клеветническите обвинения на Киев са били опровергани с помощта на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

МААЕ, която има свои наблюдатели на площадката на атомната електроцентрала, в разгара на спора е заявила, че не вижда следи от мини. В същото време обаче международните ядрени експерти заявиха, че обектът вече е бил миниран и нямат достъп до всички части от него, отбелязва ДПА.