Летище в близост до град Кропивницки, Централна Украйна, бе поразено при руски удар, съобщиха украинските военновъздушни сили, цитирани от Франс прес.

"Шест ракети и пет ударни дрона бяха изстреляни от руските сили", каза по телевизията говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Игнат.

"Четири от шестте ракети бяха свалени от противовъздушната отбрана, а останалите две са поразили летището близо до град Кропивницки", информира говорителят.

Малко по-рано беше съобщено, че пет дрона са били свалени, а други четири - заглушени със средства за радиоелектронна борба и не са достигнали целите си в град Джанкой на полуостров Крим. Това написа днес в канала си в "Телеграм" назначеният от Москва ръководител на Крим Сергей Аксьонов, цитиран от Ройтерс.

При атаката няма жертви, но са счупени прозорци на три жилищни сгради и на два автомобила в Джанкой, информира Аксьонов.

Той съобщи още, че един неексплодирал дрон е бил открит в частен имот в Джанкой, което е наложило евакуацията на 50 местни жители в център за временно настаняване, добавя БТА.

Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди по независим път достоверността на информацията.

Междувременно обстрелът от страна на украинските сили срещу руската Белгородска област продължи и през изминалата нощ, след като двама души бяха убити при обстрела предишната нощ, а хиляди деца от района бяха евакуирани далеч от границата, каза днес губернаторът на областта Вячеслав Гладков, цитиран от Ройтерс.

"Изминалата нощ беше доста неспокойна", написа губернаторът в канала си в Телеграм и допълни, че Шебекинският и Волоконовският окръг са понесли големи щети от артилерийския обстрел през изминалата нощ, добавя БТА.

Повече от 4000 души са били евакуирани в центрове за временно настаняване в областта, която на юг и запад граничи с Украйна, допълни Градков.

Губернаторът е съпроводил вчера близо 600 деца, евакуирани от Шебекинския и Грайворонския окръг в градовете Ярославъл и Калуга.

"Децата от Шебекино много се тревожат за родния си град", каза Гладков и добави: "Когато поисках да си тръгна, те ме спряха и започнаха разтревожено да ми задават въпроси".

Граничният град Шебекино, с около 40 000 жители, както и други населени места в Белгородска област напоследък станаха обект на непрестанни украински атаки. Гладков каза пред руски медии, че областта сега живее в "условията на фактическа война".