Столицата Киев днес е домакин на международна дарителска конференция - една седмица преди 25-ата годишнина от аварията в АЕЦ "Чернобил". Във форума участват председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и европейският комисар за развитието Андрис Пиебалгс, допълва агенцията, цитирана от БТА.

Според дипломатите държавите от Г-8 са готови да дадат общо близо 333 милиона евро от недостигащите 740 милиона евро за осъществяване на "чернобилски проекти" - да се обезопаси централата от изтичане на радиация до края на века.
Най-големият потенциален донор са САЩ, които предвиждат да предоставят 86,8 милиона евро, следвана от Франция - с 47 милиона евро, и Русия - с 45 милиона евро. Очаква се Германия да се включи с 42 милиона евро, Великобритания - с 34 милиона, Италия - с 26,1 милиона, и Канада - с 21 милиона.

Последната страна от Г-8 - Япония, която сама пострада тежко при авария в своята атомна електроцентрала "Фукушима 1" вследствие на разрушителното земетресение на 11 март, е готова да даде 30,5 милиона евро.

Още редица страни, сред които и България, са готови да дарят пари за преодоляване на последиците от Чернобилската катастрофа през 1986 г. Самата Украйна възнамерява да предостави 29 милиона евро.

Европейската комисия обяви вчера, че ще предостави 110 милиона евро.
"Нуждаем се от 700 милиона евро (998 милиона долара) само за тази цел и мисля, че ще ги намерим, трябва да го направим," заяви днес Барозу и потвърди, че ЕК ще даде тази сума.
Общата сума ще отиде за завършване на "саркофага" на реактора и на хранилището за отработено ядрено гориво.

"Ние благодарим на международната общност, че не остави Украйна сама да се справя с този проблем", заяви украинският президент Виктор Янукович при откриването на донорската конференция, съобщи Франс прес. За да стане Чернобил "сигурно място от екологична гледна точка", трябва да бъде построен нов саркофаг около авариралия реактор, както и сигурно хранилище за използваното ядрено гориво, допълни той, като изтъкна, че финансирането на строежа на "саркофага" ще струва общо 1,5 милиарда евро.

Междувременно около 2000 души, участвали в операцията по спирането на изтичането на радиация в АЕЦ „Чернобил”, се събраха на протест в украинската столица срещу съкращенията на помощите и пенсиите, които те получават като компенсация за излагането им на радиационно облъчване, пише японският вестник „Маиничи шимбун”, на който се позова "Фокус".
48-годишният Леонид Литвиненко съобщи, че месечната му пенсия е съкратена от 1700 гривни (212 долара) на 1200 гривни (150 долара) от януари насам и той харчи повече от половината за медикаменти, които до края на миналата година бяха безплатни. 

Тъжна статистика
Според статистика от съветско време в момента на взрива и малко по-късно в Чернобилската АЕЦ са се намирали 237 души - техническият персонал на централата и пожарникарите. Всички те са получили значителни дози радиация. При 134 от тях е установена лъчева болест в остра форма. 28 сътрудници на централата са починали в първите 3 месеца след аварията, още 14 - през следващите 10 г. Към тях се добавят и тримата загинали в самия момент на взрива. Един от тях умира от остра сърдечна недостатъчност. Така общата бройка става 45.
По данни на ООН обаче аварията е причинила гибелта от ракови заболявания на 4000 души в целия свят.
А според доклад на “Грийнпийс”, изготвен от 50 учени от 6 страни, само в Русия, Украйна и Беларус заради последици от катастрофата са починали вече около 200 000 души.


Последна актуализация в 13,00 ч.