България ще плати част от саркофага за Чернобил

България е сред потенциалните страни донори за преодоляване на последиците от атомната катастрофа в Чернобил, предаде украинската информационна агенция Интерфакс-Украйна, като се позова на дипломатически източници.

Обратно в новината

Коментари - България ще плати част от саркофага за Чернобил | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

булгаря трябва да плати и за нефтения разлив в мексиканския залив, за избухването на вулкана в исландия, за цунамито в суматра, и за всичко останало.. нали все пак трябва да ни ограбят някак си

Коментарът ми че "Слева был молот, а справа был серп" не беше поместен, макар че нищо против Русия не сме писали. Почему бре болгарские друзья-товарищи ?

Писанията на Рускиня са цинични и обидни, но се публикуват, не само като позиция по темата, но и по отношение на участник: "Както се казва твое интелектуално ниво на височина на детското гърненце. Ето тове е трагедия наистина" Дира, вие чии интереси защитавате все пак?

Питам защо мои писания да е цинични и обидни? Зададох въпрос - съфорумец отговори "ма,рускиньо махай се оттук". Какво мога да кажа за умствения багаж на такъв опонент. Мои постинги нямат нищо нито обидно за българи нито цинично. Само факти. Облак от Чернобил преминал през Беларус към Скандинавия. Какво има цинично? Т.е. както опитват да твърдят тук някои съфорумци , че найголяма доза се изсипа тук не е вярно. Най много пострадали от Чернобил е реснаци, украинци, и беларуси. Има ли нещо цинично в това? Ракови заболявания съществували в света и преди Чернобил. Е какво цинично има в това? Не смятам че България трябва да дава пари за консервация, но пък и да се вдига такава истерия също не е раземно. Е има ли цинизъм в постинга ми?

На гол корем, чифте пищови, казва народът.За нас няма хляб, но за да се изфука пред света Бойко, готов още да ни продава.

А къде е ГОРБАЧОВ? Забравихте ли, че той забрани да се информира международната общност за аварията в Чернобил и без да знаем ядяхме марули покрити с ядрен прах? Аз лично познавам двама души, които наскоро след взрива в Чернобил са патували с влак в този район. И двамата починаха от рак! А сега, вместо да бъде изправен Горби пред международния съд, го награждават!!!!!!

не разбирам защо започна да се раздува около чернобил, а за фикушима ни дума повече??

щото на 26 има годишнина фукушима ще я споменат на 6 август

Бедата е в хората, които не искат да знаят истината за Чернобил...иначе нямаше да се говори за "руснаци", за пари, нямаше да се правят дребни сметки и да се плаче за свършени неща...дори на едно място прочетох, че добре че е имало Чернобил, за да измрат пенсионерите - но те поне живяха в чиста природна среда, а сега децата ни са обречени да живеят в радиация. Чернобил беше един реактор, а тези в Япония са 6. За строежа на саркофага се харчеха държавни пари, участваха 500000 човека - млади войници от запаса, които нищо ни знаеха за радиацията, нали не се вижда, а сега какво...японската фирма е частна и жали парите, а за сегашните информирани японци - кой ще ги застави да се облъчват. Вчера в Киев протестирали 2000 човека, болни и заразени от Чернобил...толкова са останали, другите не се мъчат вече. Саркофагът е построен за 30 години, вече са минали 25 и ако не се поднови строителството, дали си руснак или българин или чех и т.н. - радиацията не прави разлика! И накрая, без да ви плаша, ще ви кажа: радиацията от Япония ще замърси бавно, но неконролируемо цялата планета!

Подкрепям преждепишущия...в момента 4 реактора в Япония са изтървани, самата ядрена реакция е неконролируема и се чака какво ще стане! Надежда всяка оставете!!!

Интересно кой и как е броил умрелите точно от радиацията на Чернобил?! А брои ли някой умрелите от многобройните атомни аварии в Европа, за които никой нищо не ни съобщава? И къде са еко-зелените тогава?

Искам само да напомня на всички пишещи тук, че руснаци и украинци не е едно и също. Между тях си има граница, и езика на които говорят е различен. Освен това ако кажеш на украинеца че е руснак, няма да му стане много приятно. Все едно да ти кажат че си циганин. А иначе и двата народа обичат да си пийват. Което е една от причините за аварията. Нека не се забравя че АЕЦ Чернобил е построена на Украинска територия , до градчето Припят.

направо не е за вярване ...не стига че са си получавали кинти от тая централка,не стига че облъчиха цяла Европа и най-вече нас на Балканите....а сега и да им платим....нека се раздадем до последния грош....за милите братушки и всеки,който поиска пари от нас.потресена съм!!!

Голям облак е отишъл към Скандинавия, а не на Балканите. Най-много са пострадали украинци, беларуси и руснаци. и скандинави. Но пък врявата най-вече се вдига тука. Спрете да пушете , за да нямате рак. А да не бъдеш потресена разделяй медиен шум от реални неща.

Ама, рускиньо, ако не ти харесва тук, защо не си идеш в Русия, а?

Това , че субективният фактор аварира Чернобилската централа, не дава право да се слагат под едън знаменател всички РУСНАЦИ !Аварии стават и ще стават навсякъде!А могат да минат и без нащи пари.

Комунягите ни облъчиха без да ни кажат и сега още пари ще даваме за тяхната глупост и руската страст към алкохола !

Глупаци, а нещо за японците, няма ли да кажете? Нещо не ви изнася и си траете удобно, нали?

Изгледайте филма "Chronicle of Severe Days" - Chernobyl в Youtube. Нечовешка история, настръхна ми косата. Не ми се вярва преките жертви да са толкова малко? Ето линк: link Моля модераторите да оставят линка.

Lalina

Mr. Ghost , съжалявам, системата автоматично премахва линковете, такива са правилата. Весел ден ти пожелавам.

Ето линк с английски субтитри (dailymotion. com): dailymotion.com/video/xfg1swchronicle-of-severe-dayswebcam

Аман от жълти клюки. Писна ми да чета сензационни и подвеждащи заглавия. Заглавието е "България ще плати част от саркофага в Чернобил" а още първото изречение е "България е сред потенциалните донори". "Ще плати" и "може да даде пари" нямат почти нищо общо.

Самият факт, че ни слагат в сметката на евентуалните платци, е ПАШЕЩ. Ние сме най-бедните в Европа, или интернационалния ви ентуасиазъм ви кара да го забравите?

Е дега ясно ли е колко евтина е атомната енергия, да не говорим за погубените животи, за разболелите се хора, за това къде ще се съхранява отработеното гориво, колко струва самото закриване на една централа след срока на експлоатация, аз съм работила в Киев и знам какво значи това мъртъв град, историите на много хора, страха от доближаването до града, но ние сме такъв народ, че лесно ни манипулират, то беше " гъол " стана езеро, беше европейски инвеститор, сега не се знае кой, изобщо народа е казал " три пъти мери един режи " дано само управниците да помнят такива поговорки, иначе аз за себе си ще гласувам против такава централа.

Великите на хартия, но пък пияни Руснаци мълчат като рибки. Пак трябва загнилия капитализъм да плаща за тяхното малоумие.

А интересува ли се НЯКОЙ колко са болните българи/и от какво/-манифестирали под майския дъждец на 1-ви май след аварията в Чернобил -и са яли прясна салакта от маруля -и са пили водица както всякога Е-не като децата на хората от ЦК на БКП/....не на БСП/ И днес са неизлечимо болни...

Когато ,навремето," великият" СССР си строеше тези атомни чудовища,хич и не мислеше за евентуални последици.Същото е и сега с нашите рубладжии-управляващи,които са се вкопчили в идеята на руснаците да строят АЕЦ на наша територия,за наша сметка,а какво ще стане след време,да се справят тогавашните поколения. Не! на безумието да строим АЕЦ "Белене"!

И аз съм на същото мнение. Ще гласувам за всеки, който забрани строежа на АЕЦ Белене!

А турската АЕЦ на границата ни кой ще я забрани??! Или по добре турска радиация, вместо българска а?

Абе ти малоумен ли си нали имаше търг защо не спечелиха европейски или щатски производители Защо не дойде една европейска фирма в Бг защо Китаици строят завод за коли тук ни немци Според мен ни трябват инвестиции и които желае да построи нещо е добре дошъл

ПЛАТИ ЗА ЧЕРНОБИЛ - МИСЛИ ЗА БЕЛЕНЕ

ГЛАДЕН СЪМ, НО ЩАСТЛИВ! АЗ СЪМ ДОНОР! ДА ПЛАЩА ЦВЕТЕЛИНА, КОЯТО ТИКВАТА НЕ ПОЗНАВА!

Повече ме притеснява че-трябва да плащам за лечението на пушачите

Не съм пушач, напротив мразя пушенето, но те май си плащат като купуват цигари с такъв висок акциз, който влиза в държавния бюджет и се ползва май от всички нас.

Благодаря обаче, предпочитам да не ме окадяват, и да не им ползвам акциза ако изобщо е така както казваш.

Руснаците са длъжни да ни плащат за нанесени щети на държавата. Даже да поемат лечението на всички раково заболели скоро след аварията. За Фукушима няма ли да плащаме също?....

Вярно е, стига да докажеш че всеко раково заболяване е причинено от Чернобил. Ами ако от канцерогенна изкуствена храна , която тъпчем в момента? Лъчева болест да, тук има причинно следствена връзка. Но пък ракови заболявания досега никой не е установи причината

Доста цинично изказване. Както знаем радиацията има период на разпад 4000години. Тя влияе на всичко около нас - на почва, вода, храна. Каква по-пряка връзка от тази?!

няма ли да е по добре като дарение да им подарим герб?

по добре сергей,костов и доган, освен ако няма да ти липсват :)

най-добре целия пармалент да им пратим за подарък. Тогава може и да се оправим...

Това се казва братска дружба - първо те облъчват, после си плащаш с "удоволствието". Ако ГЕРБ допусне това плащане, никога няма да гласувам за тях.

Сега е пролет ама като стане 38 градуса или -10градуса друга песен ще запееш.

Именно такова крепостно мислене ни докара до тази вечна зависимост от Русия. Българските мъже са най-големите мухльовци в Европа. Само чакате руския брат да ви каже какво да мислите и как да действат

Както вече споделих, това е цената на "евтината" електроенергия от АЕЦ. Да ни е честито и Белене !

Нека плащат за чуждите грешки, а собствения си народ да оставят да живее в мизерия и нищета...

Защо ще плащаме ?! Не ни ли стигат болестите ,които ни сполетяха след тази авария,ами и пари ще даваме от мизерния държавен бюджет!

И защо ние да плащаме за руската АЕЦ в Чернобил?! Не ни ли стига облъчването, което получихме? Нека да плаща Русия, която е построила реакторите, а и е една от най-богатите страни в света!

още ли не си разбрал че Русия не плаща! на Русия и плащат, включително и ние доживот

Как защо? Защото сме доста богата държава и можем да си го позволим.... :))))

Една от най-богатите, ама си правят пас! Само 45 млн. са готови да дарят - това е по-малко от САЩ и Франция! Какво да говорим, братушките винаги са били толкова "отговорни" за действията си!

При нас в България раково болните се увеличават с всяка следваща година благодарение на Чернобилската авария и мълчанието на социалистическите управници тогава, намираме се в пиковия момент на раковите заболявания...

azazelo

Понеже малко ни валя радиационен дъжд. Сега и ние да им платим, като "най-богата" държава от ЕС. Няма такова лицемерие.

Как се измерва човешкия живот? Колко ли лева/долара трябва да ви дадат, да се заврете сами в кошера с пчелите? Може би парите ще компенсират ужиленото ви лице? Едва ли ... Парите развалиха света. Няма да просъществуваме дълго.

Ти вероятно на фотосинтеза я караш???

Парите са средство,а не цел на живота,цветенце.По-добре здрав без пари, отколкото милиардер-неизлечимо болен.

Правителството трябва да даде пари за Чернобил, така ще ускори чернобилския ефект сред пенсионерите...

Добре казано! Всичко Мара втасала, ама раздаваме пари насам натам и все главно за неща дето не ни е работа (войни, бедствия и т.н.).

мда, тогава изядохме марулите, дойде време и за сметката