Според последните новини силите на руската частна военна компания "Вагнер" напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна съпротива. Това вкарва нова динамика и представлява ново предизвикателство за нас, заяви президентът Румен Радев в реч на форума "Вахау" в Австрия.

"Ако ситуацията по сигурността в Русия продължи да се влошава, трябва да помислим отново, както по времето на (бившия руски президент Борис) Елцин, какво ще стане с хилядите ядрени бойни глави и огромните запаси от химически оръжия в Русия", каза Радев, цитиран от БТА.

Имаме нов източник на нестабилност и трябва да бъде много внимателни. Надявам се, че европейските институции и НАТО, всички ние няма да стоим само като странични наблюдатели, а ще консолидираме усилията си и ще предприемем мерки защитим страните си и да гарантираме сигурността си, призова държавният глава.

Обстановката в Русия е динамична, ситуацията е оскъдна. Трябва да знаем истинските причини за това, което става - дали целта на Пригожин е свалянето на Путин, или старите негови разправии с министерството на отбраната и борбата за превъзходство на фронта, каза по-рано държавният глава преди началото на форума "Вахау" в Австрия.

Ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин се разбунтува срещу висшето руско военно ръководство и обяви днес, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира там редица руски военни обекти. Пригожин обвини руските сили, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, при което е имало много жертви сред редиците на "Вагнер". Той призова и руския министър на отбраната и началника на руския генерален щаб да дойдат в Ростов на Дон за разговори с него.

Малко след изявленията на Пригожин руският президент Владимир Путин направи обръщение към нацията, в което каза, че случващото се е удар с нож в гърба на държавата и народа на Русия и обеща да накаже сурово метежниците.

Бойците от руската военна компания "Вагнер" са установили контрол над всички военни съоръжения в град Воронеж, който се намира на около 500 километра на юг от Москва, предаде Ройтерс, позовавайки се на източник от руските служби за сигурност. Очевидци са потвърдили пред агенцията, че колона от войски на "Вагнер" е минала през града.

Новината дойде малко повече от час след като губернаторът на Воронеж Александър Гусев съобщи за "бойно-оперативни мероприятия" на територията на областта. Малко след това Гусев съобщи и за мащабен пожар в склад за гориво, с който се борят над 100 пожарникари.