Встъпването в длъжност на Владимир Путин, избран за президент на Русия на 18 март, този път ще е доста по-скромно и без показни тържества. Това става ясно от сценария за инагурацията му, която ще бъде на 7 май.

Така встъпването на президента в неговия четвърти пореден мандат ще бъде без тържествен прием в Кремъл за руския елит. Това бе традиция и неизменно се провеждаше през 2000, 2008 и 2012 година. Присъстваха висши чиновници, министри, политици и общественици.

Приемът не бе публично събитие и за него обикновено се пускаха по 1-2 кратки събощения с откъси от словото на президента. Сега този прием се отменя, според официалната версия-заради тържествения прием по случай 9 май.

Отменено е и преминаването на кортежа на Путин по московските улици, въведен през 2012 година. Тогава това преминаване на лъскави лимузини стана едно от най-обсъжданите събития в социалните мрежи, съобщи "Дожд". Причината- кортежът минаваше по улици, изцяло блокирани за целта.

Сега кортежът ще бъде само на територията на Кремъл. Владимир Путин ще излезе от работния си кабинет и ще се придвижи до Големия Кремълски дворец. Там ще произнесе клетва, ще получи символите на властта и ще държи реч. След като излезе от двореца, ще се срещне за кратко с хора, които са участвали в избирателната му кампания като доброволци.