Армейски генерал Сергей Суровикин - новоназначеният командващ на руската "специална операция", говори за първи път за ситуацията в зоната на бойните действия.

"Като цяло ситуацията в зоната на специалната военна операция може да се определи като напрегната. Противникът не се отказва от опитите си да атакува позициите на руските войски. На първо място това се отнася за направленията Купянск-Красний Лиман и Николаев-Кривой Рог. Противникът - това е престъпният режим, който тласка гражданите на Украйна към смърт. Ние с украинците сме един народ и желаем едно - Украйна да бъде независима от Запада и НАТО и да бъде приятелска на Русия.

Украинският режим се опитва да пробие отбраната ни. За тази цел ВСУ праща всички налични резерви към фронтовата линия. Това са предимно сили за териториална отбрана, които не са напълно обучени.

Снимка: БТА/AP

Всъщност украинското ръководство ги обрича на унищожение. По правило тези подразделения имат нисък морален дух. За да им попречат да избягат от фронтовата линия, украинските власти използват националистически заградителни части, които разстрелват всички, които се опитват да напуснат бойното поле.

Ежедневните загуби на противника варират от 600 до 1000 убити и ранени.

Ние имаме различна стратегия. Върховният главнокомандващ вече говори за това. Ние не се стремим към високо темпо на придвижване, а се грижим за всеки войник и методично "смиламе" настъпващия противник. Това не само свежда до минимум собствените ни загуби, но и значително намалява броя на жертвите сред цивилното население.

В момента Обединената войскова групировка предприема мерки за увеличаване на бойната и числената сила на своите формирования и бойни подразделения, за създаване на допълнителни резерви и за оборудване на отбранителни линии и позиции по цялата линия на съприкосновение.

Продължават да се използват високоточни оръжия срещу военни съоръжения и инфраструктура, които влияят на бойната ефективност на украинските войски", описва ситуацията Суровикин.

"Специалната военна операция доказа ефективността на авиационните комплекси и съоръженията за противовъздушна отбрана, които имаме на въоръжение.

По време на операцията екипажите на оперативната, тактическата, армейската и далечната авиация изпълниха повече от 34 000 бойни полета. Използвани са повече от 7000 управляеми въздушни оръжия. Най-новите хиперзвукови самолетни ракети "Кинжал" се представят добре при поразяването на цели. Нито една от противниковите системи за противовъздушна отбрана не може да противодейства на тази ракета. Стратегическите крилати ракети, изстрелвани от въздуха, също са показали най-висока точност.

Що се отнася до качеството на бойното използване, бих искал да отбележа многофункционалния самолет от пето поколение - Су-57.

Снимка: ТАСС

С широк спектър от въоръжение при всеки полет той решава многостранни задачи за поразяване на въздушни и наземни цели.

Безпилотните летателни апарати са извършили над 8000 полета, а ударните дронове са унищожили повече от 600 цели на ВСУ", казва армейският генерал.

Относно ситуацията в Херсон той признава:

"Ситуацията там е трудна. Врагът умишлено атакува инфраструктурата и жилищните сгради в Херсон. Ракетните удари на HIMARS повредиха Антоновския мост и язовирната стена на Каховската ВЕЦ, а движението е спряно.

Снимки: Скрийншот YouTube

В резултат на това доставките на храна в града са затруднени и има известни проблеми с водоснабдяването и електроснабдяването. Всичко това не само значително усложнява живота на жителите на града, но и представлява пряка заплаха за живота им.

Натовското ръководство на украинските въоръжени сили отдавна изисква от киевския режим да проведе настъпателни операции към Херсон, без да се съобразява с каквито и да било жертви - както сред самите украински въоръжени сили, така и сред цивилното население.

Имаме данни, че киевският режим може да използва забранени методи на водене на война в района на Херсон, че Киев подготвя масиран ракетен удар по язовирната стена на Каховската ВЕЦ и масиран ракетен и артилерийски удар по града, без да подбира целите.

Тези действия могат да доведат до разрушаване на инфраструктурата на големия промишлен център и до тежки жертви сред цивилното население.

При тези обстоятелства нашият основен приоритет е да запазим живота и здравето на цивилните граждани. Ето защо руската армия ще осигури преди всичко безопасното, вече обявено изтегляне на населението в рамките на подготвяната от руското правителство програма за преселване.

По-нататъшните ни планове и действия по отношение на самия град Херсон ще зависят от развитието на военната и тактическата ситуация. Повтарям, че днес тя е доста трудна.

Снимка: БТА/AP

При всички случаи, както вече казах, ще изхождаме от необходимостта да запазим живота на цивилните граждани и на нашите войници.

Ще действаме съзнателно и своевременно, без да изключваме и взимането на трудни решения", подчерта руският главнокомандващ, цитиран от ТАСС.

В същото време бившият министър на отбраната на самопровъзгласилата се ДНР Игор Гиркин-Стрелков, който преди дни спря да пише в социалните мрежи, а през уикенда съпругата му пусна своя снимка с него, облечен във военна униформа, потвърди, че е отишъл на фронта и се е присъединил към действащата армия на 14 октомври.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще достави системи за противовъздушна отбрана на Украйна в близките дни, за да помогне на страната да се защити от дроновете, включително иранските, които Русия използва срещу критична инфраструктура.