Президентът на Русия Владимир Путин предложи главният прокурор на Русия Юрий Чайка за бъде сменен на поста от Игор Краснов - зам.-шеф на влиятелния Следствен комитет, предаде ТАСС.

Предложението е внесено в Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент, съобщиха от Кремъл, като посочиха, че предложението за смяна е свързано с това, че Юрий Чайка преминава на друга работа.

Веднага след решението за Чайка, Владимир Путин свика заседание на федералния Съвет по безопасност, в който участват новия премиер Мишустин, бившия премиер Медведев, Матвиенко, Володин, Вайно, Патрушев, Колоколцев, Шойгу, Бортников и Иванов.

68-годишният Чайка бе главен прокурор от 2003 г. На негово място идва 43-годишният ген. Краснов, който е разследвал ключови дела, сред които убийството на политика Борис Немцов и разхищаването на пари, отделени за строителството на космодрума "Източни" (Восточный).

Краснов е роден на 24 декември 1975 година в Архангелск. Завършил е Държавният университет "Ломоносов". Започва работа в прокуратурата през 1997 година, а от 30 април 2016 г. той е зам.-шеф на Следствения комитет на Русия.