Поемайки задълженията си на руски президент за четвърти мандат, Владимир Путин се ръкува само с трима души - патриарх Кирил, Дмитрий Медведев и Герхард Шрьодер.

"Това беше интересен и символичен момент. На най-голямото политическо събитие за годината в Русия, само два дни преди 9 май, победата на Съветския съюз над нацистите във Втората световна война, бивш канцлер на Германия е сред удостоените с ръкуване", пише в статия "Вашингтон пост".

Според вестника, мястото на Шрьодер показва дълбоката връзка на ексканцлера, смятан за най-важния чуждестранен приятел на Кремъл, и Путин.

"Несъмнено, бившият офицер от КГБ в Източна Германия, сега президент на Русия, продължава да вижда в Берлин свой ключов мост към Европа. Явно, това бе демонстрация и на факта, че Кремъл има все още съюзници зад граница и не е в пълна изолация", се казва още в статията.

Точно зад Шрьодер на церемонията стоеше и още един немец, приятел на Путин - банкерът Матиас Варниг, бивш агент на ЩАЗИ, който също е работил в Дрезден преди рухването на Берлинската стена. И двамата германци са присъствали на инагурацията на Путин през 2012 година, но съвсем не на такива предни места.

От Германия не коментираха присъствието на своите граждани в Кремъл. Единствено висш служител в канцлерството е казал, че след приключване на мандата си канцлерът Меркел няма да избере пътя на Шрьодер.