На близо 80% се е повишил рейтингът на руския президент през март, отчита Общоруският център за изследване на общественото мнение. 

ВЦИОМ е регистрирал през март един от най-високите рейтинги на доверие на руснаците към Владимир Путин. Това съобщи днес генералният директор на държавната социологическа агенция Валерий Фьодоров, цитиран от ТАСС.

"През последния месец регистрирахме един от най-високите рейтинги на президента за 20-те години, откакто Путин ръководи Русия - 79,6 процента. Това е един от най-динамичните периоди на ръст на неговия рейтинг", каза Фьодоров в ефира на радио "Говори Москва", съобщава БТА.

Той сравни сегашния рейтинг на руския президент с резултатите от анкета от пролетта на 2014 г., когато страната анексира Крим. "Тогава имахме близо 64 процента подкрепа за Путин. Сега виждаме 79,6 процента, тоест още 10-15 процента отгоре. Това е голям скок", каза Фьодоров. По думите му подобен ръст на рейтинга е свързан на първо място с действията на президента.

Според Фьодоров нараства и делът на анкетираните, които одобряват решението на Путин за провеждане на "специалната операция" в Украйна, а онези, които са против намаляват. "Близо 65 процента (от участниците) в първата анкета от 25 февруари подкрепиха решението на президента да изпрати войски (в Украйна), а днес делът им вече достига 74 процента. Делът на онези, които на 25 февруари са се обявили против, беше 25 процента, а сега спадна с една трета до 17 процента. Делът на анкетираните, които не могат да отговорят, е много малък, тоест всички заемат определена позиция", отбеляза Фьодоров.

Междувременно Владимир Путин отново разговаря за войната в Украйна по телефона с премиера на Израел и с канцлера на Германия. Нафтали Бенет е коментирал преговорите между руската и украинската делегации, както и е коментирал разговорите си с други държавни лидери, информира Газета.ру.

Президентът на Русия е изказал съболезнования за вчерашния терористичен акт в Израел, съобщава Кремъл. Двамата са се договорили да продължат диалога.

САЩ с нов пакет санкции, Блинкън обяви, че руската армия е извършила военни престъпления

САЩ ще обявят нов пакет санкции срещу Русия, засягащи политици и олигарси, утре, когато президентът Джо Байдън ще пристигне в Брюксел за среща с лидерите от НАТО, ЕС и Г-7 за Украйна, съобщи днес неговият съветник по националната сигурност Джейк Съливан, цитиран от Ройтерс и Франс прес. На борда на президентския самолет по време на полета за белгийската столица, Съливан каза, че лидерите от Г-7 ще се договорят също за координиране на прилагането на санкциите, така че Русия да не може да ги заобиколи, и планират да излязат с общо изявление.

Според Съединените щати представители на руските въоръжени сили са извършили военни престъпления в Украйна, каза държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от Ройтерс.

Блинкън отбеляза, че заключенията на Вашингтон са базирани на "внимателен преглед" на наличната информация от открити и разузнавателни източници. САЩ ще продължат да събират данни за военни престъпления и ще споделят информацията, която получат, със съюзниците си и с международните организации, посочи той и спомена, че към разследването на подобни престъпления ще бъде привлечен специализиран съд.

"Ангажирани сме в търсене на отговорност с използване на всички налични инструменти, включително наказателни разследвания", каза Блинкън.

Русия е уведомила днес САЩ, че ще изгони неуточнен брой американски дипломати в отговор на експулсирането на руски дипломатически персонал от нейната постоянна мисия в ООН, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Всяко враждебно действие срещу Москва ще получи решителен отговор, предупреди руското министерство на външните работи.

Борис Джонсън иска НАТО да достави "смъртоносни оръжия" на Украйна

Британският премиер Борис Джонсън възнамерява да използва утрешните срещи на лидерите на Г-7 и НАТО, за да призове партньорите да работят за "значителното увеличаване на доставките на смъртоносни оръжия за Украйна", съобщи днес неговата канцелария, цитирана от Ройтерс.

Комюникето бе публикувано след телефонен разговор на Джонсън с украинския президент Володимир Зеленски.

"Лидерите (от Г-7 и НАТО) ще се опитат да отговорят на исканията на Украйна и да подсигурят възможно най-силна позиция на президента Зеленски във водените мирни преговори", каза говорител на британския премиер.

В срещата на върха на страните членки на НАТО българската делегация ще бъде водена от президента Румен Радев, а в състава й са още министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, съобщиха от военното министерство.

Във фокуса на форума ще бъдат: променената среда на сигурност, предизвикателствата пред стабилността и сигурността в Източна Европа, произтичащи от войната в Украйна, както и предприетите действия за укрепване на отбранителния потенциал на държавите членки на Алианса.

НАТО твърди, че в хода на военните действия са убити 40 000 руски войници

По данни на НАТО до 40 000 руски войници са били убити, ранени, пленени или изчезнали в Украйна, заяви високопоставен военен от Алианса.

Организацията на Северноатлантическия договор е направила тези изчисления въз основа на информация, предоставена от украинските власти, и информация, получена от Русия - както официално, така и неофициална, каза служителят, цитиран от "Уолстрийт Джърнъл".

По оценки на НАТО от началото на инвазията на 24 февруари досега са загинали между 7000 и 15 000 руски войници. Използвайки средни статистически данни от предишни конфликти, според които на всяка жертва се падат приблизително трима ранени войници, анализаторите на НАТО са достигнали до тези обобщени данни.

Русия започна военната инвазия в Украйна със 190 000 войници, а впоследствие към тях се присъединиха и отрядите на Рамзан Кадиров от Чечня.

Абрамович не е попаднал под санкции по лична молба на Зеленски към Байдън

Руският милиардер Роман Абрамович не е попаднал под санкциите на САЩ по молба на украинския президент Володимир Зеленски, съобщава Wall Street Journal (WSJ), позовавайки се на свои източници, цитира го РИА "Новости".

Финансовото министерство на САЩ подготви санкции в началото на март против него във връзка с ограниченията, въведени от ЕС и Великобритания, но те бяха отложени от Съвета по национална сигурност

Това е станало след телефонен разговор на Зеленски с Байдън, твърди публикацията. Посочва се, че според украинския президент Абрамович може да бъде важен посредник в преговорите за урегулиране на конфликта в Украйна.

Земеделският министър на Украйна подаде оставка, причини не се съобщават

Министърът по аграрната политика на Украйна Роман Лещенко е подал оставка, съобщава каналът "Украйна 24". Той е потвърдил това пред медиите, но не е обяснил причината. Предстои оставката му да се гласува от парламента, а мястото му временно ще заеме неговият заместник Тарас Висоцки.