Органите за сигурност на Руската федерация са прекратили през 2018 г. дейността на 129 щатни служители и 465 агенти на чуждестранни разузнавателни служби. Това съобщи днес руският президент пред колегията на Федералната служба за сигурност (ФСС), предаде ТАСС.

Той подчерта, че чуждестранните специални служби се опитват да повишат своята активност в Русия, като "по всички начини търсят достъп до сведения от политически, икономически, научен и технологичен характер". По тази причина работата на ФСС трябва да бъде "толкова по-надеждна". Президентът констатира, че през миналата година руското контраразузнаване е действало "резултатно и настъпателно".

Путин съобщи, че за периода от последните 10 години броят на престъпленията с терористичен характер е намалял почти стократно. По думите му преди десет години тези престъпления са били 997, а през 2018 г. са били девет, което е в резултат на работата на специалните служби по осуетяване на действията на терористите. Той декларира, че независимо от обтегнатите си отношения с някои държави, Русия е готова да сътрудничи с тях в борбата с тероризма.

На заседанието на колегията на ФСС Владимир Путин съобщи също, че през миналата година срещу Русия са били извършени 17 хиляди кибератаки. Той отбеляза, че от 2014 г. насам броят на такива нападения постоянно расте и постави пред контраразузнавачите задачата да се готвят за по-нататъшното им увеличаване.