Руският президент Владимир Путин предупреди френския си колега Еманюел Макрон, че обстрелът срещу контролираната от Русия АЕЦ "Запорожие" в Южна Украйна, за който той обвини Киев, може да доведе до мащабна катастрофа, предаде Ройтерс.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела срещу най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която руските сили превзеха през март, но все още се управлява от украински техници. Само два от шестте реактора на съоръжението работят в момента, добавя БТА.

"Владимир Путин подчерта по-специално, че системното обстрелване на територията на Запорожката атомна електроцентрала от страна на украинските военни създава опасността от мащабна катастрофа, която може да доведе до радиационно замърсяване на обширни територии", заяви Кремъл.

Руското президентство отбеляза, че разговорът между двамата лидери е бил иницииран от Макрон.

Русия и Украйна взаимно се обвиняват, че планират провокации в централата. Киев заяви, че руските сили планират да изключат съоръжението от украинската електропреносна мрежа и да го свържат към руската.

Путин и Макрон са подчертали важността от изпращането на делегация на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) в централата възможно най-скоро, заяви Кремъл и допълни, че руският президент е потвърдил готовността на Русия да окаже необходимото съдействие на инспекторите на МААЕ.

По време на разговора Путин е разказал френския си колега за продължаващите пречки пред доставките на руски хранителни стоки и земеделски торове на световните пазари.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова днес Москва да не изключва Запорожката АЕЦ от украинската енергийна мрежа, нещо, от което се опасяват властите в Киев.

Разговор между Путин и Макрон не беше провеждан от 28 май. Преди това френският президент имаше разговори с Путин в началото на май, началото на март, както и цели пет през февруари, на фона на ескалацията на напрежението, довела до началото на офанзивата в края на същия месец. Освен това Еманюел Макрон проведе и среща с Владимир Путин на 7 февруари в Москва.

Тези многобройни контакти доведоха до упреци към Макрон, свързани с факта, че въпреки честите разговори с руския президент, те не са успели да предотвратят началото на офанзивата в Украйна.

Друга тема на днешния разговор между двамата държавни ръководители е била споразумението, подписано в Истанбул през миналия месец, за отблокиране на износа на украинските зърнени храни.

Москва претендира в замяна да бъдат вдигнати ограниченията за износ на руски земеделски продукти и торове, наложени със санкциите на Запада заради нахлуването в Украйна. От Кремъл подчертават, че по време на разговора, Владимир Путин е подчертал "препятствията, пред които е изправен руския износ и тяхното отражение върху проблемите, свързани със световната криза с недостига на храна".

Разговорът между Владимир Путин и Еманюел Макрон е включил и още една тема, по думите на Кремъл, съобщава ДПА. Обсъдена е била планираната разследваща комисия, която да провери фактите за случилото се в град Еленовка през юли. Тогава в затворнически лагер в намиращата се под руски контрол част от Източна Украйна бяха убити петдесет украински военнопленници.