Руският президент Владимир Путин издаде указ, с който се дава разрешение на чуждестранни граждани, които се сражават за Русия в Украйна, да получат руско гражданство за себе си и за своите роднини.

Съответният указ е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

В нормативния акт се казва, че хората, които са подписали договори по време на така наречената от Москва "специална военна операция" в Украйна, имат право да подадат молба за получаване на руски паспорт за себе си и за своите съпрузи, деца и родители. Те трябва да предоставят документи, които доказват, че са подписали договор за минимум една година.

Право на това имат хора, които са подписали договори с редовните въоръжени сили или други "военни формирования" - описание, което може да се отнася за групи като наемническата организация "Вагнер", отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Мярката изглежда има за цел да създаде допълнителни стимули за чужденци с военен опит за присъединяване към руските сили.

Указът определя списъка на документите, които трябва да бъдат предоставени заедно с молбата за гражданство. Освен това кандидатът за руско гражданство ще трябва да се подложите на задължителна регистрация на пръстови отпечатъци. При подаване на заявление роднините на чужденците, които са сключили договор с въоръжените сили на Руската федерация, трябва да предоставят медицински свидетелства, потвърждаващи липсата на употреба на наркотични или психотропни вещества и наличието на инфекциозни заболявания, опасни за другите. Освен това те ще трябва да прикачат сертификат за липса на ХИВ инфекция.

В приложението към подписания указ е публикуван и образец на заявление от седем страници за предоставяне на руско гражданство на чужденци, служещи във въоръжените сили на Руската федерация.

Москва не публикува информация за броя на чужденците, които се сражават на нейна страна в Украйна. Агенция Ройтерс обаче припомня, че е информирала за кубинци, сключили договори за военна служба в замяна на бонуси, равностойни на повече от 100 средни месечни заплати в Куба, както и за трима африканци, вербувани от "Вагнер", двама от които са били убити в бой.

Русия е и дом на най-малко шест милиона мигранти от Централна Азия, които Кремъл вероятно разглежда като потенциални доброволци. Така Путин вероятно иска да избегне ново обявяване на вътрешна мобилизация в навечерието на президентските избори през 2024 г

Русия извика на служба 300 000 мъже през септември 2022 година в първата си мобилизация след края на Втората световна война. Непрекъснато се спекулира, че тя може да повтори този непопулярен ход, може би след следващите президентски избори през март, на които Путин ще се кандидатира за нов шестгодишен мандат. Кремъл обаче многократно е заявявал, че няма нужда от допълнителна мобилизация, тъй като миналата година стотици хиляди мъже доброволно са сключили договори за професионална служба.

Както Русия, така и Украйна не огласяват загубите си през продължаващата вече от 22 месеца война. Украинският президент Володимир Зеленски миналия месец заяви, че въоръжените сили са предложили да бъдат мобилизирани 450 000-500 000 души и парламентът в Киев днес започна да разглежда спорен законопроект за затягане и разширяване на обхвата на правилата за мобилизация.