Руският президент Владимир Путин обяви днес, че ще се кандидатира на изборите догодина за нов мандат на поста, предаде ТАСС.

Путин е казал това пред участниците в церемония в Кремъл по повод "Деня на героите на отечеството" в страната.

Решението е очаквано. Путин остава много популярен в Русия според официалните проучвания на общественото мнение въпреки войната срещу Украйна. По данни на социологическия център "Левада" от ноември 67% от руснаците казват, че "страната се движи в правилна посока", а 85% одобряват президента Путин. Смята се, че той ще спечели без проблеми изборите, на които се очаква да няма сериозни съперници. Основните лидери на руската опозиция като Алексей Навални са в затвора или в изгнание.

Настоящите правомощия на Путин като държавен глава изтичат на 7 май 2024 г. Следващите президентски избори в Русия са насрочени за 17 март 2024 г. Вчера горната камара на руския парламент насрочи дата. "Нашият народ ще направи единствения възможен правилен избор... като гласува за Русия, за победата", каза многозначително председателката на горната камара на руския парламент.

Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги спечели, той ще остане на власт поне до 2030 г. По конституция Путин има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 г.