Руският президент Владимир Путин се срещна с представители на висшето военно командване в щаба в Ростов на Дон на войските, участващи в така наречената специална военна операция в Украйна, съобщиха рано тази сутрин руски медии. Руските агенции цитират изявление на Кремъл, но причината за посещението не се уточнява.

Това стана на фона, когато руските сили за противовъздушна отбрана съобщиха, че тази нощ са свалили украинска ракета над Кримския полуостров, предаде Ройтерс, като се позова на съобщение на руското министерство на отбраната. Няма жертви и щети, допълва ведомството в съобщение, публикувано в "Телеграм". От изявлението става ясно, че Украйна е изстреляла ракета от ПВО система С-300, която е била преоборудвана така, че да може да поразява наземни цели.

Командването на Киев пък съобщи, че руските сили са нанесла удари с дронове на север, изток и в централната част на Украйна.  Според информацията руските дронове са атакували пристанищната инфраструктура в Одеска област. При атаката украинците са свалили 13 безпилотни апарата на противника в района на Одеска и Николаевска области. Не се съобщава за жертви и нанесени щети.

Атаките идват ден след като руската противовъздушна отбрана съобщи, че е унищожила украински дронове в Москва и нейния Черноморски флот. При ударите нямаше жертви, но бяха нанесени материални щети.

Във вечертото си видео видеообръщение президентът Володимир Зеленски заяви вижда напредък в търсенето си на гаранции за сигурност от Запада срещу бъдеща руска агресия и заговори за "дипломатически успех" и отбеляза, че 18 държави са се присъединили към декларацията на Групата на седемте най-развити икономики (Г-7) за осигуряването на подобни гаранции, но не навлезе в конкретика.

Путин в Ростов Дон на съвещание

"Президентът изслуша докладите на началника на генералния щаб Валерий Герасимов, на командващите направления и други висши офицери от войсковата групировка", участваща в бойните действия в Украйна, отбеляза Кремъл.

Впоследствие телевизионният канал "Россия-24" излъчи видеокадри от посещението.

На тях Путин пристига в щаба с автомобил, след което го посреща Герасимов. Президентът и началникът на генщаба тръгват към команден пункт, където пред тях докладва началникът на Главното оперативно управление и първи зам.-началник на генщаба Сергей Рудской:

"Другарю върховен главнокомандващ, офицерите от посочената категория са събрани за службено съвещание". Президентът приветства присъстващите: "Другари офицери!", след което започва съвещанието. От него бяха публикувани само няколко кадъра без звук, защото то се провежда при закрити врата.

Путин нееднократно е посещавал щаба на войските, участващи в бойните действия в Украйна в Ростов на Дон. Той присъстваше на съвещание там и изслуша доклади и в средата на март - тогава, когато за пръв път посети Мариупол, отбелязва ТАСС. Путин пристигна в щаба и на 31 декември 2022 г. и оттам направи новогодишното си обръщение към нацията.

Още пò преди това руският президент посети обединения щаб на войските, участващи в така наречената СВО в средата на декември. През април тази година той посети щаба на войсковата групировка "Днепър" на херсонското направление и щаба на Националната гвардия "Восток" в самопровъзгласилата се Луганска народна република.

Зеленски: Украйна ще се превърне в една от най-силните държави в света

Във вечерното си видеопослание Зеленски отправи поглед и към предстоящия в четвъртък Ден на независимостта на Украйна, посочвайки в тази връзка, че страната му е направила стъпка напред към това да се превърне в една от най-силните държави в света. Раздираната от война Украйна се отбранява вече 18 месеца със западна помощ срещу Русия, която на 24 февруари миналата година предприе пълномащабно нахлуване на нейна територия.

На Деня на независимостта тази година ще се навършат точно една година и половина от началото на военния конфликт, отбелязва ДПА.

Ръководителят на президентската канцелария в Киев Андрий Ермак обяви в социалната мрежа Телеграм, че се водят преговори за гаранции за сигурност със САЩ и Великобритания. Очаква се да започнат контакти по въпроса и с другите страни от Г-7. Първите двустранни споразумения би трябвало да бъдат сключени до края на годината, каза той.

Въпросът опира до това след края на руската инвазия да не се допусне нова война или повторение на агресията на Москва, добави ръководителят на украинската президентска канцелария.

Зеленски и Ермак подчертаха, че работата по "формулата на мира" продължава. Една от основните цели е да бъдат изтеглени руските войски преди каквито и да било преговори. Русия отхвърля подобна възможност като нереалистична.

Според Зеленски 63 дипломатически мисии в момента работят по тази "мирна формула". Броят на участващите в тази дейност посланици от различни държави става все по-голям, добави Ермак. Той очаква до един месец да има ново заседание на тези страни във формат съветници по сигурността, което да подготви свикването на миротворческа среща на върха.

Според предишно изказване на Ермак лидерският форум би трябвало да бъде организиран до края на годината, като в момента се обсъжда мястото, където да се състои.

След първата среща на върха е планирано да има втора, в която участие вече да вземе и Москва. Президентството в Киев заяви, че се надява дотогава Русия да е капитулирала.