Остарелите блокови стереотипи на мислене, свойствени на НАТО, не могат да бъдат инструмент за сътрудничество в бързо променящия се свят, каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС. Той говори на съвещание, посветено на държавните отбранителни поръчки за нуждите на Военноморския флот.

"Ние неведнъж сме изразявали готовност за сътрудничество с НАТО, за съвместно противодействие на реалните заплахи, а сред тях, както е известно, са и международният тероризъм, локалните въоръжени конфликти, опасността от безконтролно разпространение на оръжията за масово поразяване", посочи руският лидер.

Той отбеляза, че след 2008 г. сътрудничеството с НАТО е било практически прекратено, тъй като "алиансът действаше спрямо Русия некоректно, за да не кажа грубо, без каквото и да е отчитане на интересите на Руската федерация, като имам предвид предложеното от нас партньорско взаимодействие", каза руският президент.

Путин отбеляза, че насочва вниманието на участниците в съвещанието на проблематиката за НАТО заради протичащата днес и утре в Лондон среща на върха на Северноатлантическия алианс, посветена на неговата 70-годишнина. Той напомни, че НАТО бе създадена на 4 април 1949 г. като основен елемент на започващата тогава Студена война и за противодействие на Съветския съюз.

"Днес, както е известно, Съветският съюз го няма. Няма го и Варшавският договор, т.е. военният пакт, създаден в отговор на създаването на НАТО, а НАТО не само продължава да съществува, но и се развива", отбеляза Путин и припомни, че при създаването си алиансът е имал 12 страни членки, а днес вече те са 29. Нещо повече, според руския президент съвкупните военни разходи на страните от алианса съставляват над 70 процента от обема на световните военни разходи.

Въпреки това, каза Путин, руската държава се надява, че "интересите на общата сигурност, на стабилното и мирно бъдеще на планетата", ще възтържествуват". "Днес ние сме длъжни да изхождаме от това, че разширяването на НАТО, развитието на нейната военна инфраструктура близо до руските граници, е една от потенциалните опасности за сигурността на нашата страна", заключи руският президент.