Самолетът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган се е приземил в Сочи, където днес той ще проведе преговори с Владимир Путин, съобщават турските медии.

"Президентът Реджеп Тайип Ердоган пристигна в Русия в 12:15 ч. със самолет на TUR за еднодневно работно посещение по покана на руския президент Владимир Путин", се казва в публикацията.

Ердоган е бил посрещнат на летището от Александър Рупел, вицегубернатор на Краснодарския край, Алексей Копайгородски, кмет на Сочи, Игор Богдашев, директор на Департамента за държавен протокол на руското външно министерство, и Мехмет Самсар, посланик на Турция в Москва.

Според съобщения в турските медии разговорите на високо равнище трябва да започнат около 13:00 ч.

Това ще бъде първата среща на четири очи между Путин и Ердоган след близо едногодишно прекъсване. Очаква се президентите да обсъдят ситуацията около зърнената сделка в Черно море, положението в Украйна и други въпроси.

Вестник Milliyet цитира свои източници, според които турският лидер ще предложи на руския си колега услугите на посредник за уреждане на украинския конфликт.

Освен това според в. "Хюриет" Анкара подхожда към темата за възобновяване на сделката за зърното с "предпазлива надежда".

Заедно с Ердоган в турската делегация са министърът на финансите Мехмет Шимшек и управителят на централната банка Хафизе Гайе Еркан. Не е ясно с кои длъжностни лица ще се срещнат и какво ще обсъдят, предаде Ройтерс, позовавайки се на турски източник.

Ето какво каза Путин преди началото на срещата:

  • Руско-турските отношения продължават да се развиват.
  • Постигнахме напредък и се надявам, че ще финализираме преговорите за създаването на газов хъб в Турция.
  • Няма да пренебрегнем въпросите, свързани с украинската криза.
  • Знам, че днес искате да повдигнете въпроса за сделката със зърното. Отворени сме за преговори
  • Путин обяви пускането на първия блок на атомната електроцентрала "Акую" в Турция през следващата година.
  • По отношение на енергийното сътрудничество: постигнати са споразумения между основните доставчици и потребители от двете страни.

На свой ред турският президент заяви:

  • Очите на света са насочени към зърнената сделка. Преговорите по сделката за зърното ще бъдат от значение за света и африканските държави.
  • Русия и Турция се стремят към търговски оборот от 100 млрд. долара годишно.
  • Турция очаква Русия да може да изпрати повече самолети амфибии за борба с горските пожари в републиката. Благодари на Путин за помощта му при гасенето на пожарите, тъй като Русия изпрати два самолета-амфибия Бе-200, за да помогнат в борбата с огнената стихия.