Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че е доволен от резултатите от срещите, които проведе днес в Париж, в това число от тази във формат "нормандска четворка", предаде ТАСС.

"Да, доволен съм", каза той в отговор на журналистически въпрос, зададен му след разговора с украинския президент Володимир Зеленски.

Преговорите между лидерите на страните от "нормандската четворка" (Русия, Украйна, Франция и Германия) преминаха успешно, заяви и прессекретарят на украинския президент Юлия Мендел, цитирана от ТАСС.

"Каквото и да се писа днес, повечето от тази информация не е истина. Всъщност преговорите преминаха много успешно", каза тя. Според нея украинският президент Владимир Зеленски е успял да представи всички свои позиции, които формулира по-рано. Преди разговорите Зеленски каза, че на срещата на нормандската четворка има намерение да повдигне четири въпроса: за връщане на всички задържани лица в Русия и в Донбас, за преустановяване на огъня по линията на контакт, за предаване на Киев на контрола над участък по границата с Русия в зоната на конфликта. Чак след това, според Зеленски, може да се преговаря за провеждането на избори в Донбас.

На въпрос на журналист Мендел отговори, че засега не се предвижда да бъде обсъждан въпросът за Крим.

По-рано прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков каза, че руската страна не смята за възможно да обсъжда Крим в какъвто и да било формат.

По информация на Елисейския дворец срещата на четири очи между Путин и Зеленски е продължила около 5-10 минути, предаде БТА.

Преди това Путин и Зеленски преговаряха в четиристранен формат с френския президент Еманюел Макрон и германската канцлерка Ангела Меркел в опит да бъде намерен изход от конфликта в Украйна. Срещата продължи около 2 часа и 20 минути.

Президентът на Русия Владимир Путин, френският му колега Еманюел Макрон, германският канцлер Ангела Меркел и украинският президент Володимир Зеленски преговаряха в зала "Мюра" на Елисейския дворец. След това Путин и Зеленски започнаха своята първа двустранна среща.

Очаква се по-късно четиримата лидери да се съберат на работна вечеря, а след това да дадат съвместна пресконференция.

Макар срещата от високо равнище в Париж да започна със закъснение, според помощника на президента на Русия Юри Ушаков, разговорът ще може да продължи "колкото е необходимо".

До днешната среща на Нормандската четворка, три години по-късно, се стигна, след като през септември Киев и Москва освободиха десетки пленници, а преди месец демилитаризираха три от "горещите" точки по линията на съприкосновение. Следващата стъпка според Путин трябва да бъде гарантиране на "специален статут" на Луганската и Донецката област. Засега обаче няма изгледи да бъдат изпълнени украинските условия: разоръжаване или извеждане на незаконните военни формации и възстановяване на контрола на Киев върху границата с Русия.

Наблюдателите, цитирани от "Франс прес", не очакват съществен пробив на днешните преговори. Надеждата е, че президентите Зеленски и Путин поне ще започнат да градят доверие помежду си.

Вчера лидерите на три украински опозиционни партии - "Европейска солидарност" на бившия президент Петро Порошенко, "Глас" на Вячеслав Вакарчук и "Отечество" на Юлия Тимошенко, се подписаха под обръщение към нацията. В документа те предупреждават за опасността Зеленски да капитулира пред Путин.

От Кремъл категорично дадоха да се разбере, че ще се придържат стриктно към Минските споразумения и ще настояват за безусловното им изпълнение. Руската страна не смята обсъждането на Крим за възможно при каквито и да е условия, обяви още Димитрий Песков.

Украйна и Русия продължават преговорите за доставките на природен газ

В Париж се проведе и друга среща между Русия и Украйна. Министърът на енергетиката на Русия Александър Новак и шефът на компанията "Газпром" Алексей Милър участваха в срещата от високо равнище заедно с помощниците на президента Владислав Сурков, Юрий Ушаков, външният министър Сергей Лавров и говорителя на Путин Димитрий Песков.

На нея делегациите на двете страни се договориха да продължат преговорите за доставките на природен газ, съобщи пред журналисти изпълнителният директор на "Нафтогаз Украйна" Юрий Витренко, предаде ТАСС.

"От наша страна ние просто изложихме позициите на страните и на ниво стопански субекти се договорихме да продължим преговорите", каза Витренко.