Президентите на Русия и Беларус - Владимир Путин и Александър Лукашенко, обсъдиха днес в телефонен разговор ситуацията, възникнала в страната след изборите за държавен глава и изразиха увереност, че всички проблеми скоро ще бъдат решени. Това съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Александър Лукашенко информира за ситуацията в Беларус след президентските избори. От двете страни беше изразена увереност, че всички възникнали проблеми скоро ще бъдат уредени. Главното е от тези проблеми да не се възползват деструктивни сили, стремящи се да нанесат ущърб на взаимноизгодното сътрудничество между двете страни в рамките на Съюзната държава", се казва в съобщението.

Разговорът се е състоял по инициатива на беларуската страна, отбелязва агенцията.

Говорителят на беларуското външно министерство Анатолий Глаз пък заяви днес, че страната е готова да продължи диалога с Европейския съюз въпреки възникващите в отношенията трудности.

"Във външната политика на Беларус Евросъюзът еднозначно представлява едно от приоритетните направления. Затова при всякакви условия, при всяка обстановка ние сме настроени към запазване на комуникациите и продължаване на диалога, дори да той да е сложен", посочи говорителят. Той подчерта, че "санкциите са край на политиката".

"Затова ключовият въпрос сега е има ли ЕС политика спрямо Беларус. Ние имаме", добави Глаз.

Вчера върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел ЕС съобщи след извънредната видеоконференция на европейските външни министри, че съюзът започва подготовка за налагане на допълнителни санкции срещу Беларус. Той добави, че ЕС не приема резултатите от президентските избори в страната. По неговите думи новите санкции ще бъдат насочени срещу отговорните за насилието срещу гражданите и за подправянето на изборните резултати.