Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган днес обсъдиха по телефона развитията в Украйна, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от световните агенции и турските медии, на които се позова БТА.

Двамата лидери са обсъдили и възможната размяна на пленници, в частност на ранени пленници, между Русия и Украйна.

Продължава размяната на мнения относно ситуацията в Украйна, посочиха в Кремъл.

Двамата лидери са обсъдили и прилагането на споразумението за зърнения коридор.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища (износът бе спрян през февруари заради войната на Русия срещу Украйна). Дни преди планираното изтичане на споразумението на 19 ноември то бе удължено с още 120 дни.

В съобщението на Кремъл от днес се казва още, че президентите са говорили по въпроси, свързани с нормализацията на турско-сирийските отношения, включително в контекста на инициативите на Анкара за стартиране на консултации с участието на руски, турски и сирийски представители, посочиха от Кремъл.

Лидерите са изтъкнали и значението на съвместната работа на Русия, Турция и Иран в рамките на Процеса от Астана (за разрешаване на сирийската криза).

Двамата президенти са обсъдили още сътрудничеството между Москва и Анкара в сферата на енергетиката, в частност за създаването на газов хъб.

Двете страни са потвърдили искането за по-нататъшно комплексно развитие на руско-турското сътрудничество. Сред приоритетните въпроси е сътрудничеството в сферата на енергетиката, включително доставките на руски природен газ и създаването в Турция на регионален газов хъб, е посочено в съобщението на Кремъл.