Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган проведе телефонен разговор с президента на Русия Владимир Путин, в който го призова за едностранно прекратяване на огъня и "справедливо решение" на войната в Украйна. Двамата са обсъдили войната, двустранните отношения и ситуацията в Сирия, съобщиха от турската президентска администрация.

Ердоган обяви, че планира да завърши пътната карта за газовия хъб възможно най-скоро, предаде ТАСС. Турският президент се изказа в подкрепа на бързото прекратяване на огъня в Украйна и мирното разрешаване на кризата, както и за конкретни стъпки за прочистване на Северна Сирия от терористи, съобщи още руската агенция.

Ердоган е говорил за необходимостта сирийското ръководство да предприеме политически стъпки за нормализиране на отношенията между Турция и Сирия.

Днес също така се очакват и разговорите на Ердоган с украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно руският патриарх Кирил, призова за коледно примирие в зоната на военните действия в Украйна в навечерието на Рождество Христово. Призивът му е публикуван на сайта на Руската православна църква.

Патриарх Кирил призова "всички страни, участващи в конфликта", да прекратят огъня и да обявят примирие от 12:00 ч. на 6 януари до 24:00 ч. на 7 януари, за да могат вярващите да присъстват на празничните служби.

Руските и украинските власти все още не са коментирали предложението на патриарх Кири

Коледа е един от основните християнски празници, както в Русия, така и в Украйна. В нощта срещу 7 януари той се празнува от последователите на руската, украинската и други православни църкви.

След пълномащабната инвазия на Русия в Украйна патриарх Кирил често споменава военните действия в проповедите си. Наред с други неща, той обосновава причините за руската инвазия и призовава руснаците към "духовна мобилизация". Заради позицията на главата на Руската православна църква Украинската православна църква обяви независимост от Московската патриаршия в края на май. През юни Великобритания и Канада наложиха санкции на патриарх Кирил.