Руският президент Владимир Путин подписа закон за денонсиране от Русия на договора с Украйна за сътрудничество при използването на Азовско море и Керченския проток. Съответният документ беше публикуван днес на официалния сайт за правна информация на Русия, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Както се посочва в приложените документи, с приемането в състава на Русия на т. нар. от Москва Донецка народна република, на украинските Запорожска и Херсонска област бреговете на Азовско море и на Керченския пролив сега принадлежат само на Русия. Във връзка с това, че Украйна е загубила статута си на крайбрежна държава по отношение на тези акватории, възникна необходимост за прекратяване на договора, се посочва още в документите.

Договорът между Русия и Украйна беше подписан в Керч на 24 декември 2003 г. В него се посочваше важното значение на Азовско море и Керченския проток за икономическото развитие на двете страни, а също така необходимостта от запазване на Азовско-Керченската акватория като цялостен стопански и природен комплекс. През февруари Върховната Рада на Украйна денонсира всички договори за сътрудничество с Русия в Азовско море, припомня ТАСС.

Междувременно руското министерство на отбраната заяви днес, че руските сили са отблъснали украински атаки близо до селата Макаровка, Ровнопол и Пречистовка в южната част на Донецка област, съобщи руската държавна агенция РИА, цитирана от Ройтерс.

Във всекидневната си сводка руското министерство на отбраната съобщи също, че Украйна продължава да предприема атаки в южната част на Донецка област и в района на Бахмут.

Украйна пък съобщи, че силите ѝ са си върнали контрола върху няколко села на югоизток, откакто миналата седмица започна дългоочакваното украинско контранастъпление.