Руският президент Владимир Путин призова днес Федералната служба за сигурност (ФСС) да помогне на руските компании да се справят със западните санкции и да разширят дейността си на нови пазари по света, съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В опит да разбият руската икономика и да накарат Путин да промени курса си, страните от Запада наложиха тежки санкции на Русия, малко след като даде начало на инвазията си в Украйна през февруари 2022 г.

Путин заяви, че руската икономика се развива въпреки санкциите, като е отбелязала ръст от 3,6% през изминалата година, а производството на артилерийски снаряди в страната значително задминава западното.

По време на ежегодното заседание на колегията на ФСС в Москва след категоричната си победа на президентските избори в неделя Путин заяви, че разузнавателната агенция трябва да работи с други държавни органи, за да засилят сигурността на банковата и финансовата система.

Той призова ФСС "да предостави подкрепа на руските компании, които активно се развиват, въпреки създадените препятствия и които изучават нови пазари, но се сблъскват с открито враждебни действия" от Запада.

"Да, те ни създават временни проблеми", заяви Путин, като добави, че е говорил с правителството как санкциите влияят на големите проекти. "Но всичко, разбира се, ще бъде направено така или иначе", допълни руският президент.

По време на заседанието Путин призова, цитиран от ТАСС, да се разширяват и възможностите за превантивно реагиране на цифровите заплахи и за да засили защитата на информационната инфраструктура на Русия. За целта, според него, е необходима активна работа с руската наука и с иновативния бизнес.

Според президента осигуряването на икономическата сигурност на Русия и борбата с корупцията също трябва да останат в полето на действие на ФСС.

Президентът на Русия Владимир Путин също така нареди на ФСС да засили бойните възможности на граничните войски на страната - както на суша, така и по море, особено в региона на Черно море.

"Трябва и в бъдеще да засилваме бойните възможности на граничните органи, ефективността на мобилните групи. При това не само в сухопътните участъци, но и на морските направления. Преди всичко, разбира се, днес това се отнася за Черно море", заяви държавният глава.

Същевременно Путин заяви, че работата по засилването на кадровите и техническите възможности на ФСС в присъединените от Русия територии на Украйна в Донбас и по северното черноморско крайбрежие трябва да бъде продължена.

"Подчертавам, че е важно напълно да владеем ситуацията на място, опирайки се на подкрепата на гражданите, на нашия опит в борбата срещу международния тероризъм. И, разбира се, трябва напълно и в тесен контакт да работим с местните власти", заяви Путин.

Той призова ФСС да засили антитерористичната си дейност, защото "противникът е силен и опасен и в неговия арсенал има широки информационни, технически и финансови възможности". Същевременно той постави задачата категорично да се пресичат "опитите да се провокират вълнения и международни конфликти", а също "да се използва русофобия или каквато и да е друга идеология на нетърпимостта".