Арестът стана по време, когато руският президент възхваляваше отвореността на своята страна, отбелязвайки Деня на Русия, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА .

Путин заяви на церемония в Кремъл по случай празника, че Русия е "постигнала успешен пробив към демокрация и пазарна икономика, но също така е съумяла да се установи като модерна, отворена и независима страна". Изявлението беше направено в момент, когато в чужбина той продължава да е критикуван, че задушава опозицията и насърчава култура на агресивен и отбранителен патриотизъм.

Денят на Русия също така вдъхнови демонстрация на две опозиционни активистки, които обаче бързо бяха задържани от полицията. Едната от тях беше Надежда Толоконникова от "Пуси райът", която прекара почти две години в затвора за протестно изпълнение срещу Путин в московска катедрала през 2012 г.

Двете жени бяха задържани, докато шиеха руски трикольор на площад до Кремъл, облечени в затворнически униформи. Толоконникова по-късно публикува във Фейсбук снимки, показващи как активистките довършват знамето в полицейския участък. /Илиян Могиларски/