Използването на постсъветското пространство за русофобия и пещерен национализъм, както и намесата в църковния живот, могат да доведат до сериозни последствия, заяви президентът на Русия Владимир Путин в рамките на изказване по време на пленарно заседание от Всемирния руски народен събор, цитиран от ТАСС.

"Виждаме какви усилия се предприемат днес, за да се преформатира света, да се разрушат цивилизационните ценности и културно-историческите пространства, формирали се с векове", отбеляза руският лидер. По неговите думи, целта е да бъдат създадени "различен вид безлични протекторати", доколкото "разделените народи, лишени от национална памет и сведени до нивото на васали са по-лесни и по-удобни за управление и използване като разменна монета за свои интереси".

Руският президент изрази съжаление, че с подобни практики се налага да се сблъскват много региони на планетата, включително в постсъветското пространство. При това, подчерта Путин, се използва "пещерен национализъм и русофобия", осъществява се груба и безпардонна намеса в църковния живот. Той заключи, че подобна политика е опасна и "може да доведе до сериозни последствия".

Путин благодари на патриарх Кирил за огромния му принос

Снимка: AP/БТА

За "безпардонната намеса в църковния живот" Путин по всяка вероятност има предвид решението на патриаршията в Константинопол да признае независимата украинска православна църква. Вчера, на форум на руската диаспора в Москва, той предупреди, че разделението между православните църкви след това решение ще има "много тежки последици".

"Искам да подчертая едно: политиканстването в толкова чувствителна сфера винаги е имало много тежки последици. И преди всичко за тези, които вършат това", заяви Путин.

Днес руският лидер изрази увереност, че влиянието на едни или други държави в света ще зависи не само от икономическото им развитие, но и от духовния потенциал. Путин изтъкна, че "днес разбирането за сложността на развитието и цивилизациите служи за фундаментална основа на многополюсния свят, за отстояване на принципите на международното право". Той подчерта, че тежестта и влиянието на полюсите в бъдещото развитие, разбира се, преди всичко, ще се определя от "тяхната икономическа, научна, културна, духовна и човешка основа и от потенциала".

По мнението на Путин, затова са толкова важни "усилията, призвани да обединяват хората, да консолидират работата на гражданското общество и държавата, както и това, което нашите предци са наричали колективен разум, колективен опит".

Президентът специално благодари на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил "за огромния принос в дейността на събора", а на участниците в него - "за много важната за обществото и държавата мисия", която те изпълняват в продължение на четвърт век. Днешното заседание на Всемирния руски народен събор е посветен на 25-годишнината от образуването на тази организация. Темата на форума е "25 години по пътя на обществения диалог и цивилизационното развитие на Русия".