Тридесет и две годишен мъж беше арестуван във връзка с няколко случая на пускане на живи гризачи,  боядисани в цветовете на палестинския флаг, в ресторанти от веригата "Макдоналдс" в Бирмингам, предадоха Пи Ей мидия и ДПА.

Полицията съобщи, че иска да разпита втори мъж, на име Билал Хюсеин, на 30 г., във връзка с инцидентите, които изглежда са протести, свързани с конфликта в Газа.

На видеозапис в социалните мрежи се вижда как мъж с увит палестински флаг около главата си влиза в "Макдоналдс" в Бирмингам с кутия с гризачи, някои от които боядисани в зелено и червено, а след това оставя животните на пода пред уплашените клиенти, извиква "Майната му на Израел". През това време клиентите на ресторант подскачат панически, докато мишките бягат около тях.

Полицията заяви, че инцидентите се разглеждат като нарушения на обществения ред.

Според съобщенията пропалестински активисти са призовали за протести срещу "Макдоналдс", след като ресторант в Израел е дарил храна на израелски войници и служители по сигурността. Това накара франчайзите на американския гигант в някои мюсюлмански държави като Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Йордания и Турция да се разграничат от израелския франчайз.

Антисемитските прояви във Великобритания се увеличиха след бомбардировките на Израел срещу Газа, последвани от сухопътна офанзива, в отговор на атаката на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври. Съобщава се за насилие, вербална агресия и нападения срещу имущество, както в Обединеното кралство, така и по целия свят, отбелязва Ройтерс.