Главнокомандващият украинските въоръжени сили генерал Валерий Залужни призова за нови оръжейни доставки, предаде Ройтерс.

Конфликтът с Русия навлиза в нов етап на позиционна война, включваща статични и изтощителни битки, отбелязва Залужни в статия, публикувана днес в британското списание "Икономист". Той предупреждава, че това може да бъде от полза за Москва, като й позволи да възстанови военната си мощ.

За да не бъде допуснато това, пише Залужни, Киев трябва да получи нови, ключови оръжия и технологии, включително въздушна мощ.

Статията бе публикувана на фона на опасенията, че Западът може да намали своите оръжейни доставки за Украйна, за да помогне на Израел, който влезе във война срещу "Хамас" след нападението, извършено от палестинското ислямистко движение на 7 октомври.

Главнокомандващият украинските въоръжени сили също така призовава страната му да увеличи числеността на своите военни резерви, включително като разшири категориите украински граждани, които може да бъдат извикани на обучение или да бъдат мобилизирани, допълва БТА.

Руската противовъздушна отбрана унищожи дрон над Черно море и прехвана пет над Крим 

Руските средства за противовъздушна отбрана унищожиха украински дрон над Черно море и прехванаха още пет над територията на Крим, съобщи руското министерство на отбраната, цитиран от ТАСС.

Тази сутрин беше осуетен опит на киевския режим да извърши терористична атака с шест безпилотни самолета срещу обекти на територията на Руската федерация. Дежурните средства за ПВО унищожиха един украински дрон над водите на Черно море, а пет бяха прихванати над територията на Крим, се казва в съобщение на министерството.