Процесът в Сената на САЩ за импийчмънт на Доналд Тръмп бе възобновен, след като демократите прокурори и адвокатите на вече бившия президент постигнаха споразумение да бъде избегнато изслушването на още свидетели. Очаква се гласуването да се състои още днес, предаде Франс прес.

През хаотичния пети ден от процеса прокурорите демократи пожелаха по-рано през деня да призоват още един свидетел. Сенатът прие искането им.

Резолюцията, позволяваща да бъдат призовани още свидетели, бе приета от 100-членната горна камара на Конгреса с 55 гласа "за". Петима републиканци гласуваха заедно с петдесетимата си колеги демократи.

Ръководителят на екипа обвинители по процеса, демократът от Камарата на представителите Джейми Раскин, съобщи в началото на заседанието, че ще призове своята колега републиканка от долната камара на Конгреса Джейми Херера Бътлър да даде показания.

По-рано Херера Бътлър съобщила за телефонен разговор между лидера на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти и Тръмп по време на смъртоносния щурм на Капитолия на 6 януари, във връзка с който е процесът за импийчмънт на вече бившия президент. Тръмп, който е съден по обвинение в подстрекателство към бунт, отказал да призове изрично нахлулата в сградата на Конгреса тълпа да се разотиде.

Изслушването на Херера Бътлър щеше да забави процеса. Прокурорите демократи и адвокатите на Тръмп обаче бързо постигнаха споразумение, в съответствие с което свидетелските показания на републиканката бяха прочетени на заседанието. След това двете страни пристъпиха към представянето на заключителните си аргументи.

Малко вероятно е бившият президент, чийто мандат изтече на 20 януари, да бъде осъден. За да стане това, е необходимо мнозинство от две трети, т. е. 67 от общо 100 сенатори. Републиканците имат 50 места в Сената, което означава, че поне 17 представители на партията на Тръмп трябва да гласуват срещу него.

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл ще гласува за оправдаване на Тръмп, съобщи по-рано днес Франс прес, като се позова на американски медии.

В послание до групата на партията в горната камара на Конгреса Макконъл нарича решението си "трудно". В същото време той се аргументира, че Сенатът няма капацитета да съди бивш президент при този "политически процес". "Предвид тези заключения, ще гласувам за оправдаване", казва в заключение Макконъл.

Бивш близък съюзник на Тръмп, лидерът на републиканците не се е говорил с него от средата на декември, когато призна победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ през ноември, отбелязва АФП.