Лидерът на протестиращите и мнозина регионални координатори предварително бяха арестувани или задържани, посочва "Комерсант", цитиран от БТА.

Вчера в Руската федерация се състояха над 4700 избори на различни равнища; избирателните списъци включваха около 65 милиона души. Избирателите гласуваха по-специално за ръководители на 26 от 85-те региона, включително Москва.

Акцията в Москва съвпадна с Деня на града и изборите за кмет. Сравнително мирният митинг на Пушкинския площад прерасна в протестна "разходка" из центъра, съпроводена със силови арести на някои участници. Полицията в Санкт Петербург съобщи за 100 задържани, но проектът "ОВД-Инфо" за мониторинг на политическите гонения информира за 354. По данни на правозащитниците към 20.00 ч. вчера в 33 града на Русия са били задържани общо към 840 души, разказва вестникът, цитиран от Би Би Си.

"Мащабните превантивни арести на опозиционни активисти и задържанията по митингите срещу пенсионната реформа дискредитират провъзгласения от властите лозунг за свободни и честни избори", пише в редакционен коментар "Ведомости".

Поради опасения митингите срещу вдигането на пенсионната възраст да не се отразят на резултатите от вчерашните местни избори в Русия властите отказаха да разрешат насрочени за вчера протести и шествия в 59 градове от 71, отбелязва изданието. Още предния ден - или преди да започнат акциите, полицията задържа няколко десетки опозиционни активисти, най-вече от щабовете на Алексей Навални.

Превантивните арести точно преди митинги не са нещо ново, но мащабът им през тези два дни е безпрецедентен, изтъква Григорий Охотин от "ОВД-Инфо".

Броят на задържаните при протести вчера е по-малък, отколкото през март 2017 или през май 2018 г., когато надхвърляше 1500 души. Според политолога Александър Кинев обаче арестите на стотици души, настояли властите да спазват едно от ключовите социални права, дискредитира сегашните избори, показва, че тяхната "прозрачност" и "конкурентност" си остават само красиви думи.

Разклати ли се "Единна Русия"?

Политологът Михаил Виноградов изрежда специфични местни фактори, съдействали за "дестабилизация" и "песимизъм" сред електората в някои региони. А според наблюдателя Александър Пожалов заплахата от поражения за "Единна Русия" се дължи на разочарование от партията на властта заради вдигането на пенсионната възраст в Русия и насажданата от партийния център подкрепа за тази реформа.

Според аналитика Ростислава Туровски, цитиран в "Комерсант", жителите на руския Далечен изток например са били разочаровани от проектите на федералния център за този регион. Хората не видяха реален ефект от множеството програми, изтъква той. "Местните власти също не успяха да обяснят на населението кога ще заработят програмите и какво ще донесат", добавя експертът.

Лидерът на "Единна Русия" - премиерът Дмитрий Медведев, призна вчера, че пенсионната реформа "е нажежавала кампанията още повече", но нарече достоен резултата, показан от партията. И разпореди да се анализират грешките в проблемните региони, пише вестникът, цитиран от Би Би Си.

Изненадващо втори тур по места, а Москва нехае за вота

Очертава се втори тур на губернаторските избори в Хабаровски и Приморски край на Русия, във Владимирска област, както и в република Хакасия, съобщиха местните кореспонденти на ТАСС. До момента никой от кандидатите там не е събрал 50 на сто от гласовете, подадени на вчерашните избори.

"Втори тур - това естествено е лошо нещо. Това сочи ниско равнище на легитимност, на обществено признание за регионалната власт", коментира историчката Олга Парфьонова.

"Плюсът за властта е там, че при подобни резултати приказките за евентуално нагласени резултати на изборите изглеждат много неубедително", допълва анализаторката Олга Кишаковская.

Вчерашните местни вотове в Русия донесоха на властите повече неприятности от очакваното - най-малко в три региона се очертава втори тур на губернаторските избори, пише "Ведомости". Според вестника в други два субекта на федерацията партията на властта "Единна Русия" може да изгуби мнозинството си в регионалните парламенти.

Кандидатът за кмет и досегашен кмет на Москва Сергей Собянин получава 74 на сто от гласовете на московчани на изборите днес - почти с една четвърт повече, отколкото на предишните избори през 2013 г., предаде ТАСС.

Втори е кандидатът на комунистите Вадим Кумин с 10 на сто от гласовете, сочат данни от екзитпол на телевизия "Москва 24".

По данни на столичната избирателна комисия активността на избирателите на кметските избори е 27,5 процента, а през 2013 г. тя е била 32 процента.