Президентът на Русия Владимир Путин е на мнение, че промените в пенсионното законодателство трябва да бъдат справедливи и да имат "човешко измерение", предаде ТАСС.

"Моля да не забравяте, че всички наши решения ще засегнат съдбите на милиони хора и трябва да бъдат справедливи и да отчитат интересите на гражданите". Това каза държавният глава пред участниците в съвещанието по социално-икономически въпроси, включващи членове на правителството, засягайки предлаганите от изпълнителната власт промени в пенсионната реформа.

"Тук не бива да се действа механично, формално (а трябва да се действа), само премерено и много внимателно, съобразявайки се с най-различни житейски ситуации, с които хората се сблъскват", подчерта Путин.

Той постави ударение върху това, че всички решения, свързани с гарантирането на интересите на възрастните граждани, на трудовите им права, медицинската помощ за тях и социалната им защита трябва да се вземат приоритетно.

"Не можем да се ръководим от принципа (на френския монарх) краля слънце Луи XIV, който казал: "След мен и потоп"," подчерта Путин.

Предложена в средата на юни от премиера Дмитрий Медведев, реформата предизвика редица протести в Русия и доведе до рязък спад на популярността на Владимир Путин, който ще има последната дума, ако законът, който трябва да бъде гласуван от депутатите в края на септември, бъде одобрен и от двете камари на руския парламент, припомня АФП.