В събота в цялата страна имаше акции срещу пенсионната реформа под знамената на леви движения и на комунистическата партия, и най-масовите бяха в Москва. Според експерти протестите водят до ситуационен съюз между различни политически сили, пише днес руският вестник "Независимая газета", цитиран от БТА.

Множеството скандираше "Путин, не пипай пенсиите ни!" и размахваше плакати, на които пишеше "Ние искаме да живеем от нашите пенсии, не да умрем на работното място!".

Пенсионната реформа на правителството предвижда прогресивно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Това се случва за първи път от около 90 години в Русия. Възрастта ще бъде вдигната на 63 години за жените и 65 години за мъжете. Сега тя е 55 години за жените и 60 години за мъжете. По данни на Световната банка продължителността на живота в Русия е 66,5 години за мъжете и малко под 70 години за жените.

Сред организаторите на протестите в Москва срещу повишаването на пенсионната възраст беше и Либертарианската партия. В подкрепя на тази проява енергично агитираше в социалната мрежа и Алексей Навални.

Той дойде на неделния митинг веднага след завръщането си от чужбина, посочва вестникът. В Туитър Навални публикува снимки, които да потвърдят колко многолюден е бил митингът. Опозиционерът написа, че е присъствал "като обикновен граждани" и е бил сред множеството, а не сред ораторите.

По оценки на независими наблюдатели и журналисти в началото на митинга в него са участвали около 10 хиляди души, а според вътрешното министерство не повече от 2500.

Изданието припомня, че основният лозунг беше срещу повишаването на възрастта за пенсиониране. Освен либертарианци и привърженици на Навални, на митинга бяха активисти на "Отворена Русия" и партия "Яблоко", както и представители на леви и националистически движения.

Членът на ръководството на "Отворена Русия " Андрей Пивоваров посочи пред "Независимая газета", че пенсионните протести фактически са обединили леви и десни сили. И ако в неделя на "чужд" митинг са отишли граждани с леви убеждения, то в събота към общоруската акция на комунистите са се присъединили масово и демократи. В събота "Отворена Русия" е била на "леви" митинги във Владивосток, Казан, Калининград, Краснодар, Курган, Наро-Фоминск, Ростов на Дон, Санкт Петербург, Саранск, Тамбов и другаде.

Най-масовата съботна проява беше митингът на булевард "Сахаров" в Москва, на който според комунистите са отишли 100 000 души, макар че според полицията те са били едва около 6500, а според независими наблюдатели - между 15 и 20 000. Но и тази бройка е голяма, имайки предвид летните отпуски и горещото време, пише "Независимая газета".

Вестникът изтъква, че властите са започнали веднага дискредитиране на пенсионните митинги - прокремълски сайтове са пълни със снимки отвисоко на протестиращите, докато още се събират, и това се представя като окончателния брой участници в проявата. Публикуват се и коментари на лоялни на властта експерти, които говорят за "несъстоятелността на митингите" и за това, че руснаците масово осъзнават нуждата от повишаване на пенсионната възраст и затова не излизат на протести. За неделната акция прокремълските източници отбелязват, че при комунистите са се отзовали повече хора, но при демократите не е отишъл никой.

Първият зам.-председател на Центъра за политически технологии Алексей Макаркин каза в разговор с журналист от "Независимая газета", че обединението на леви и десни е условно и ситуационно, защото съботните митинги са били основно на левите сили, а "не всички демократи искат да протестират под червени знамена и да слушат колко хубаво е било в СССР и колко добре би било да се върне другарят Сталин". Има и разлика в начина на оценяване на тази реформа: в очите на либералите тя изглежда лоша, но техен приоритет все пак са политическите свободи, отварянето на страната и т.н. За комунистите приоритетите обективно са други", посочва политологът.