Граждани протестираха тази вечер пред френското посолство в София срещу решението на Франция да блокира започването на преговори със Северна Македония за членство в ЕС.

Организаторите на протеста изразиха опасения отлагането на европейската перспектива да предизвика политически хаос в Република Северна Македония и призоваваха Париж да преосмисли позицията си спрямо Скопие заради риска от дестабилизация на региона, предаде БНР.

Сред протестиращите беше скулпторът и общественик Андрей Врабчев, който предаде на френските дипломати в София декларация на български език с призив за проевропейска политика на Франция на Балканите.

"Ние искаме обединена и силна Европа и смятаме, че сърцето на Балканите, което е Македония, трябва да бъде част от Европа. Границата между България и Македония трябва да бъде европейска, т.е. - тя да е фиктивна", каза той.

"Да не допускаме чужди интереси, враждебни на Европа да се наместят на западната ни граница в момента и България отново да бъде изолирана от съюзниците си в Европа с - ако не неприятелски, то поне страни, които ще гравитират към чужди интереси", добави Андрей Врабчев.

В Северна Македония, след среща при президента Свето Пендаровски политическите сили взеха решение предсрочните парламентарни избори в страната да се състоят на 12 април 2020 година. От 3 януари в Скопие ще управлява от служебно правителство.

Президентът на Франция Еманюел Макрон, който миналата седмица на Европейския съвет блокира започването на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, може да посети Скопие и Тирана следващия месец, съобщават албански медии.

След среща с европейски лидери в Брюксел Макрон каза на пресконференция, че планира да посети Скопие и Тирана, за да се срещне с премиерите на двете страни, Зоран Заев и Еди Рама.

Еди Рама също каза днес, след заседание на ръководството на неговата Социалистическа партия, че скоро ще има важни срещи, включително с Макрон.

В знак на подкрепа от Париж в Тирана бе открито представителство на френската Агенция за развитие, която ще работи по перспективите за развитие на Албания.

Засега няма официално потвърждение за посещение на френския президент в Северна Македония и Албания.