Няколко стотин израелски "жълти жилетки" участваха днес в протести в Тел Авив и Ерусалим срещу предстоящо повишаване на цените, следвайки примера на движението, разтърсило в последните седмици Франция, предадоха Франс прес и БТА.

Досега протести на "жълтите жилетки" имаше в Белгия и Франция, като в последната ситуацията излезе извън контрол. Полицията там използва сила срещу демонстрантите, а десетки бяха ранени.

Видеоклипове в социалните мрежи от проявите в двата града показаха хора в сигнално жълти светлоотразителни жилетки, които носят израелски знамена, мегафони и плакати.

Тази седмица израелците научиха от медиите, че в резултат на обезценяването на шекела спрямо долара и еврото от следващата година се вдигат цените на хранителните продукти, на тока, водата, на телефонните абонаментни планове, както и местните данъци. Израел и досега беше известен с високата цена на живота, отбелязва АФП.

Според информационния уебсайт Ynet участниците в днешните протести са настояли да се сложи край на икономическите монополи, които според тях са в основата на увеличаването на цените и бремето за всички израелци. През 2011 г. десетки хиляди израелци излязоха по улиците на мирни протести срещу високите наеми и високата цена на живота. Тогавашните демонстрации обаче не постигнаха почти нищо.

"Борбата срещу повишаването на цената на живота едва започва", заяви 63-годишният Ази Нагар, един от организаторите на проявата на площад "Франция" в Ерусалим, недалеч от резиденцията на премиера Бенямин Нетаняху.

Искаме да последваме примера на французите, за да постигнем истински промени, каза активистът на Партия на труда ("Авода") - опозиция на дясното правителство.

Тази седмица министърът на финансите Моше Кахлон обяви създаването на комисия, натоварена да намери решения.

Въпреки завидния икономически растеж, ниската безработица и пренебрежимата досега инфлация в страната, над 20 процента от населението на Израел живее под прага на бедността.