"Томас Кук" беше наистина най-силната компания с най-добри услуги, не бих желал да го свързвам с Брекзит, защото няма директна връзка с Брекзит всичко това, което се случва. Финансовите неясноти са проблем на един лош финансов мениджмънт на самата "Томас Кук" - това коментира пред bTV известният икономист проф. Димитър Иванов.

"Българският туристически сектор трябва да бъде подпомогнат, ние не бива да губим нашата национална репутация, престижа си, атрактивността си да привличаме туристи. "Томас Кук" изпитваше от месеци сериозни финансови проблеми, имат задължения от 500 млн. паунда и поискаха да вземат заем от 900 - 950 но не успяха. Смятаха, че ще запазят редица от подразделенията, но и най-силното им в Германия обяви днес неплатежоспособност", допълни той.

По думите му най-силно засегнати са Канарските острови, които само за последната година имат 3,5 млн. туристи доведени от "Томас Кук", което ще бъде огромна щета за тях.

"Турското министерство излезе с решение - всеки хотелиер, който иска пари от туристите на "Томас Кук" или ги гони, ще бъде обект на съдебно преследване - т.е. Турция заедно с двете британски агенции ще помогнат за решаването на този проблем. Ние каква политика имаме, ние не можем ли да субсидираме, да подпомогнем туристическия сектор. Не трябва да се бърза, всеки случай е отделен. "Томас Кук" са казали, че ще компенсират тези туристи, които в момента са на почивка", каза още професорът.

Според него Брекзит на 31 октомври е под огромна въпросителна, както от страна на ЕС, така и от страна на британското правителство поради факта, че все още няма подготвен нов текст на т.нар. съглашение за отделяне на Великобритания от ЕС. До днес правителството на Джонсън не е дало в парламента такъв нов текст, изтъкна той.

"Второто - парламентът подготви закон, с който по същество се забранява на правителството на Джонсън да излезе на 31 октомври от ЕС без сделка, но не е ясно дали ще се спази този закон. Трето - самият ЕС продължава да упорства по един от историческите моменти в брекзит, - т.нар. ирландски бекстоп - твърдата граница между ЕС и Обединен кралство, за която на настоящия етап ще трябва да се намери решение. Отношението към тази граница е изключително важно, защото тя е политически важна за самото съществуване на Обединеното кралство. Ако не се намери решение на този въпрос, който да е от интерес на Обединеното кралство, трудно ще се стигне до сделка", допълни Иванов. 

"Брекзит не е само проблем на Великобритания, наивитет е да се мислим, че брекзит е проблем на Великобритания и че тя ще изпадне в огромна рецесия след брекзит, вървят предупреждения, реклами по националните телевизионни канали всеки да прочете какво би се случило в най-тежкия възможен случай. Ако не се реши въпросът с тази граница, можете да си представите на следващия ден след брекзит какво ще се случи на митническите пунктове на Дувар и Кале, какви километрични опашки от камиони ще има и какво забавяне на износа и вноса на стоки ще има. Да не говорим, че шест - седем от най-силните икономики в еврозоната, в ЕС, страни като Германия, Холандия, Белгия, Франция, Италия зависят над 70% от британския експорт на стоки", изтъкна той.

И припомни, че редица икономисти предупреждават за идващата рецесия.

"Ние не живеем в изолиран оазис, ние сме в един ЕС, където най-силната икономика, германската, отбеляза първото си тримесечие с нулев растеж, а италианската вече две последователни тримесечия е в техническа рецесия, където 7 от основните икономики се движат с растеж около 0 - 0,5%, където имаме дългово съотношение към Брутния съвкупен продукт на Италия, което е от порядъка на 197% , много по-голямо, от това, което се случи в Гърция при предишната криза. ЕС е първият голям регионален блок в който сигналите за рецесия са очевидни, съмнение за това няма. Снощи Тръмп заяви на сесията на ООН в един изключително остър тон, който накара световните борси да реагират на секундата, той се изрази много остро по отношение на търговската, тарифна и технологична война с Китай, че нещата така не могат да продължават и каза, че този свят няма да бъде на глобалистите, а ще бъде на патриотите, с което даде сигнал, че се върви към изолиране на търговските взаимоотношения в света, изолиране на други регионални блокове, и даже критикува и Световната търговска организация. Паднаха цените на акциите, включително на китайски компании, които се котират на американските фондови борси", каза професорът.

По думите му растежът на Китай започва да намалява.

"На трето място виждаме огромен конфликт в целия Среден Изток, между САЩ и Иран, най-стратегическото гео-икономическо място в света - т.нар. Ормузки проток, през който преминават 35% от експорта на петрол и нефт в света, е в ситуация на потенциална война и това обрисува един свят, който е във водовъртежа на огромни геополитически и геоикономически проблеми, рискове, несигурности и следващите месеци могат да се окажат много страшни", заяви още той.

Икономистът коментира и ситуацията в България.

"Няма как да не оценя усилията на правителството на България да привлекат проекти, включително с това организирано посещение - с премиера е целият блок икономически министри, не знаем всичко, но разговорите с такъв гигант като "Хюндай", с представителите на отбранителната индустрия, са много важни. Успех или не, това, което липсва на българския икономически пейзаж, е системност, ние забравихме и от ляво, и от дясно думата и целта за реиндустриализация на българската икономика, забравихме ребалансирането икономическо на българските региони, общини, всичко е съсредоточено в няколко големи митрополии. Трябват структурни системни промени", каза той.

По отношение на поста в МВФ на Кристалина Георгиева Димитър Иванов заяви, че това е невероятен пост и трябва да поздравим Кристалина Георгиева, че го заема и то в много труден момент за МВФ, когато кризата в Аржентина ще се отрази сериозно.