Ядреният бункер Хоуп Коув в близост до град Девън, Югозападна Англия, е обявен за продажба, като началната цена е 400 000 паунда, съобщават британските медии.

Подземният комплекс включва 56 стаи, разположени на два етажа дълбоко под земята. Общата площ на имота е 10 декара.

Вижте снимки от бункера Хоуп Коув >> >> >>

На мястото на бункера първоначално е имало малко бомбоубежище на близката радарна станция, построена по времето на Втората световна война. Комплексът обаче е изграден в началото на 50-те години на миналия век, когато Студената война е в разгара си, а СССР вече има сериозен ядрен арсенал.

Бункерът е трябвало да предостави защита от ядрена атака на британското правителство. По-късно той е предоставен за нуждите на Министерството на вътрешните работи на страната.

Обявата на аукционната къща Clive Emson бъро събира интерес, като е възможно цената да се покачи няколко пъти от обявената.

Множество милионери и милиардери днес са собственици на подземни комплекси. Началото на пандемията от Ковид-19 завари доста от тях в личните им укрития. Така например, съоснователят на PayPal, милиардерът Питър Тийл прекара значителна част от 2020 година в личния си бункер в Нова Зеландия.

Освен с просторните и удобни стаи и историческо значение, бункерът Хоуп Коув би впечатлил потенциалните си купувачи и с действащата си защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие. Бункерът често е привличал и вниманието на интересуващите се от урбекс във Великобритания. Достъпът за външни лица обаче е труден, поради фактът че имотът е охраняван.

Във видеото по-долу може да видите кратка разходка из комплекса, показваща състоянието му през 2020 година.