ЮНЕСКО, Обединените арабски емирства и Ирак подписаха споразумение за финансиране на реконструкцията на известна джамия в Мосул, взривена миналата година от групировката "Ислямска държава".

ЮНЕСКО съобщи, че ОАЕ ще предостави 50,4 милиона долара за финансирането на проекта за възстановяване на джамията "Ан Нури", построена през 12 век и навремето известна с наклоненото си минаре.

Генералната директорка на ЮНЕСКО Одре Азуле каза, че "това е историческо партньорство, най-голямото и безпрецедентно сътрудничество за възстановяване на културно наследство в Ирак за всички времена".

Лидерът на "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади обяви именно в тази джамия създаването на ислямски халифат през лятото на 2014 година. Екстремистите я взривиха през юни 2017 г. при настъплението на иракските сили.

Базираната в Париж агенция на ООН каза, че проектът ще отнеме поне пет години. През първите 12 месеца само ще бъдат разчиствани отломките от сринатата сграда. Други обекти, включително исторически градини, ще бъдат възстановени и планът включва построяване на мемориал и музей, посочи Ройтерс, цитирана от БТА.

Джамията носи името на Нурудин ал Занки - селджукски владетел, който води битки с ранните кръстоносци. Неговото феодално владение включва територии от части от днешни Сирия, Турция и Ирак. Тя е построена през 1172-73 г., малко преди смъртта му.

Мосул се нуждае от поне два милиарда долара за разчистване на улиците и възстановяване на разрушените домове, изчислява иракското правителство. Около 700 000 души от двумилионното население на втория по големина иракски град, са разселени.