Сподвижници и привърженици на намиращия се в наказателна колония руски дисидент Алексей Навални няма да имат право да се кандидатират на избори в Русия, след като днес Държавната дума в Москва прие на трето четене съответен закон за това, предаде ДПА.

Нормативният акт забранява на привърженици и членове на екстремистки или терористични движения да участват във всякакви избори, допълва БТА.

Разпоредбите на закона бяха затегнати от парламентаристите. Първоначално се предвиждаше той да важи само за избори за Думата. След четири месеца предстоят избори за нов парламент.

Опозицията обвинява прокремълската партия, че използва закона, за да си осигури вечно оставане във властта.

Говорителката на Навални - Кира Ярмиш, написа в Туитър, че законът, засягащ антикорупционния фонд на Навални, е бил приет толкова набързо, че "за това могат да се кажат само две думи: гласувайте умно".

Методът на "умно" гласуване има за цел да разбие монопола във властта на партията на Кремъл.

Екипът на Навални постигна успех чрез него на някои избори в миналото, като правеше препоръки за кого да се гласува, за да не може кандидатът на Кремъл да спечели

Агенцията припомня, че сега московски съд решава по искане на държавната прокуратура антикорупционната фондация на Навални да бъде класифицирана като екстремистка.