Представител на най-близкото обкръжение на руския опозиционен лидер Алексей Навални обяви нова тактика на антиправителствените протести в страната. Жителите на големите градове в Русия бяха призовани да се съберат за кратко в дворовете на жилищни сгради, с включени фенерчета на телефоните си, в неделя вечерта, предаде Асошиейтед прес.

Леонид Волков, заяви, че протестът ще започне в 20 ч. (19 ч. българско време) и ще продължи 15 минути. Новият формат на събиране, който наподобява тактиките, използвани при демонстрациите на опозицията в съседна Беларус, може да попречи на руската полиция да се намеси и да позволи на всеки да участва, написа днес във Фейсбук стратегът на Навални.

Протестът ще съвпадне с Деня на Свети Валентин.

"Вдигнете високо телефоните си с включено фенерче, а някои, може би, ще донесат свещи и ще образуват с тях фигура на сърце. Ще ги заснемете отгоре, от някой апартамент, и после ще публикувате (заснетото) в Инстаграм. Да изпълним лентите за новини на социалните мрежи с хиляди греещи сърца от десетки руски градове. Без ОМОН (руските полицейски части за борба с масовите безредици), без страх", призова Волков.

След засилените полицейски репресивни мерки миналата седмица той каза, че протестите в Русия трябва да спрат до пролетта, тъй като опитите да бъдат поддържани митингите всеки уикенд само ще доведат до още арести.

Днес обаче заяви, че е необходимо да бъде направено "нещо, което е по-силно от страха" от репресии, и да бъде организирана демонстрация, на която полицията няма да бъде в състояние да попречи.

"Ние вече сме мнозинство, но Путин ни разделя с (полицейски) кордони, за да не можем да се виждаме едни други и да не можем да видим колко сме. Трябва да намерим начин да преодолеем това", заяви Волков.

Помолен да коментира дали призивът на опозицията за събиране по дворовете може да бъде смятан за незаконен, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори: "Трудно е да се каже".

Той обаче увери репортерите, че ако някой в Русия нарушава закона, ще му бъде търсена отговорност от правоохранителните органи.