Единствената дъщеря на покойните кралица Елизабет Втора и херцога на Единбург Филип - принцеса Ан, е била и единствената от четирите им деца, която е успяла да сподели последните 24 часа от живота на майка им.

96-годишната Елизабет Александра Мери Уиндзор издъхна на 8 септември следобед в любимия си дворец Балморал в Шотландия. Кралицата, която бе най-дълго управлявалият монарх в историята на Великобритания, си отиде от този свят само два дни, след като упълномощи своя 15-и поред премиер - Лиз Тръс - да състави правителство.

От кралския двор разпространиха официално изявление на 72-годишната принцеса, която днес вървя заедно с братята си - крал Чарлз Трети и принцовете Андрю и Едуард, след катафалката с ковчега на майка им от двореца "Холирудхаус" до катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Ковчегът бе покрит със знамето на Кралските стрелци с лък - символ на кралската церемониална гвардия в Шотландия.

"Аз имах късмета да споделя последните 24 часа от живота на моята скъпа майка. За мен беше чест и привилегия да я придружа и в последните й пътувания. Да бъдеш свидетел на любовта и уважението, показани от толкова много хора по време на тези пътувания, беше едновременно смиряващо и вдъхновяващо. 

Всички ние ще споделяме уникални спомени. Благодаря на всички, които са съпричастни към нашата загуба. Това ни напомня каква голяма част от нейното присъствие и принос към националната ни идентичност всъщност приемаме за даденост. 

Искам да благодаря и за подкрепата и разбирането към моя скъп брат Чарлз, който пое отговорността на монарх. 

На майка ми, Кралицата, благодаря", написа принцеса Ан.

Междувременно ковчегът с тленните останки на Елизабет II бе изнесен от катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург за последно пътуване през Шотландия до борда на военен самолет, който го откара до Лондон.

По звуците на гайда загърнатият във флаг ковчег, придружаван от дъщерята на кралицата принцеса Ан, премина през шпалир от хора в центъра на града.

Крал Чарлз III също отпътува от Белфаст, за да посрещне тленните останки на майка си в британската столица.

Ковчегът на Елизабет II пристигна в Бъкингам

Ковчегът на кралица Елизабет II пристигна в Бъкингамския дворец в Лондон тази вечер, посрещнат с аплодисменти и море от светлини на мобилни телефони пред портите на двореца, предава АФП.

Тренните останки на Кралицата пристигнаха малко след 19:00 ч. по Гринуич, след като бяха докарани с полет от Единбург в подготовка за погребението следващия понеделник.

Тялото на покойната Елизабет ще остане през нощта в Бъкингамския дворец. Утре ковчегът ще бъде транспортиран до сградата на парламента, където ще остане за поклонение до погребението в понеделник.