Престолонаследникът на Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман прие днес китайския президент Си Цзинпин, който обяви началото на "нова ера" в арабските отношения, а пищното посрещане показа интереса на Рияд към задълбочаване на отношенията с Пекин, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Членове на саудитската кралска гвардия, яхнали арабски коне и носещи китайски и саудитски знамена, ескортираха автомобила на Си при влизането му в кралския дворец в Рияд, където принц Мохамед, на практика владетел на петролния гигант, го посрещна с топла усмивка.

Приветстването на китайския лидер контрастираше със сдържаното посрещане през юли на американския президент Джо Байдън, връзките с когото бяха обтегнати заради саудитската енергийна политика и убийството на журналиста Джамал Хашоги през 2018 година. Съединените щати, които с тревога наблюдават нарастващото влияние на Китай и чиито връзки с Рияд са в застой, вчера заявиха, че посещението е пример за опитите на Пекин да упражнява влияние по света и няма да промени американската политика спрямо Близкия изток, отбелязва Ройтерс.

В статия, публикувана от саудитските медии, Си заяви, че е на "пионерско пътуване", за да "открие нова ера на отношенията на Китай с арабския свят, арабските страни от Персийския залив и Саудитска Арабия". Китай и арабските страни "ще продължат държат високо знамето за ненамеса във вътрешните работи и твърдо ще се подкрепят взаимно в опазването на суверенитета и териториалната цялост", добави той.

Китайският президент, който днес ще се срещне и с други производители на петрол от Персийския залив и ще присъства на по-широка среща на арабските лидери, заяви, че тези държави са "съкровищница на енергия за световната икономика... и са плодородна почва за развитието на високотехнологични индустрии".

Вчера в Рияд пристигнаха няколко лидери на близкоизточни държави, сред които египетският президент Абдел Фатах ас Сиси и президентът на Судан Абдел Фатах ал Бурхан.

Саудитска Арабия и други държави от Персийския залив, като Обединените арабски емирства, заявиха, че няма да избират страна между световните сили и ще диверсифицират своите партньорства, за да обслужват националните си икономически интереси и тези в областта на сигурността.

Министърът на енергетика на Саудитска Арабия вчера заяви, че Рияд ще остане "надежден и сигурен партньор" на Пекин в областта на енергетиката и че двете страни ще засилят сътрудничеството си в областта на енергийните доставки чрез изграждането в кралството на регионален център за китайски заводи.

Китайски и саудитски компании подписаха и 34 споразумения за инвестиции в зелена енергия, информационни технологии, софтуерни услуги, транспорт, строителство и други сектори, съобщи Саудитската агенция по печата. Тя не предостави подробности, но по-рано съобщи, че двете страни ще сключат първоначални споразумения на стойност 30 милиарда долара.