В Република Северна Македония днес се отбелязва денят на Св. Климент Охридски. Денят е национален празник и неработен в страната, а правителствена делегация в състав Агим Нухиу - зам.-министър на правосъдието, и Филип Николоски - зам.-министър на финансите, поднесе цветя на паметника на светеца пред Националната университетска библиотека в Скопие, която носи неговото име, предаде кореспондентът на БТА в Скопие.

"Отбелязвайки този ден, ние отбелязваме делото на Св. Климент Охридски, великия ученик на общославянските просветители - светите братя Кирил и Методий, чието име се свързва с началото на македонската писменост. Св. Климент Охридски оставя своя отпечатък не само в македонската писменост и история, но и в историята на други народи на Балканите, тъй като той е основател на Охридската книжовна школа, известна още като "първият балкански и европейски университет Свети Климент Охридски", пише в съобщението на правителствената пресслужба в Скопие.

Св. Климент Охридски се смята и за покровител на Православната църква в Република Северна Македония, а в катедралния храм в Скопие, който носи неговото име, бе отслужена света архиерейска литургия, възглавена от охридския архиепископ Стефан.

"Катедралата е най-подходящото място да се срещнем с нашия небесен покровител тук и в това пространство, насърчени от многократно проявената му милост и закрила, ние му отдаваме достойна почит и заслужена благодарност. Божият дом е мястото, където изчезват трепетните колебания на академичната несигурност относно това кой е и чий е Св. Климент. Опитите за възприемане или разбиране на светеца чрез историко-теоретично изследване са едностранчиви и лишени от есхатологична реалност. Феноменът на светеца остава непокътнат и скрит дори в полумрака на религиозната концепция", цитират медиите в страната казаното от хераклейския епископ Климент.

"Мисията на Св. Климент Охридски е пряко свързана с началото на македонската писменост и е трайно запечатана в нашата македонска идентичност", написа във Фейсбук профила си премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, който подчертава, че "днес македонският език е международно признат, не само в ООН, той е равностойно представен, заедно с всички други европейски езици, в ЕС".

"Честването на деня, посветен на великия просветител и покровител на Македонската православна църква-Охридска архиепископия, за нас има много повече от духовно и религиозно значение. Неговата писателска и като цяло научна и образователна дейност е основата, върху която градим нашето духовно, културно и социално съществуване. Делото на Св. Климент Охридски надхвърля всякакви етнически и географски рамки, заема незаличимо място в паметта на човешката цивилизация и ние сме горди да го споделим с нашите съседи и целия европейски континент", пише в поздравителното си писмо президентът на Северна Македония Стево Пендаровски.

Председателят на парламента в Северна Македония Талат Джафери поздрави "всички православни вярващи от Македонската православна църква - Охридска архиепископия и гражданите на Република Северна Македония с големия християнски празник Св. Климент Охридски, празникът на основоположника на църковния живот в Република Северна Македония и ревностен ученик на светите братя Кирил и Методий".

"Неговото дело е най-добрият пример за симбиозата между духовната и просветителската мисия, най-добрият пример за това как да се достигне до сърцата и умовете на последователите, за да се положат солидни основи за създаване на трайни ценности, които, освен че са значимо наследство за бъдещите поколения, са и ценен дар за световното духовно и просветителско наследство. Затова е задължение и чест да подхранваме това наследство, да го надграждаме и обогатяваме с цялото духовно и просветителско многообразие, характерно за нашето общество. Просветлението на ума и издигането над тесногръдия поглед към света е единственият начин за обединяване на гражданите за прогреса на общата ни държава Република Северна Македония", пише Джафери в поздравлението по случай празника.

"Неговата мисия за ограмотяване има за цел да противодейства на денационализацията и асимилацията. Нашата култура, език и идентичност са особеност, с която трябва да се гордеем и да я пазим. Но делото на Св. Климент е и обет за изграждане на поколения, които със силния си капацитет ще устоят на всяка злоупотреба, атака или съвременна форма на отмяна. Св. Климент е знаел още преди хилядолетие, че само грамотният народ е силен и неунищожим. Днес един грамотен народ може да устои на съвременното зло на корупцията и престъпността, които унищожават нашата общност и държава. Един грамотен народ може да се противопостави на управляващите елити, които малтретират народа до изтощение", се казва в поздравлението на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

Светецът е една от историческите личности, за която през 2019 г. Съвместната историческа комисия между България и Република Северна Македония прие препоръки "двете страни да тачат паметта на делото на Св. Климент чрез съвместни чествания при подходящи поводи".

"Делото на Светите братя Кирил и Методий е продължено от техните ученици, сред които се отличава личността на Св. Климент (ок. 830-916). След Великоморавската мисия Св. Климент е приет в средновековната българска държава. Около 886 г е изпратен от княз Борис-Михаил в местността Кутмичевица, където като просветител и творец полага основите на Охридската книжовна школа. Около 893г по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за епископ на Величката епархия. Неговите проповеди и богослужение са от голямо значение за разпространението и утвърждаването на християнската писменост и култура. Чрез създадените от него преводи на литургична литература и химнографски творби и благодарение на преподавателската му дейност са подготвени много ученици. Това го прави една от най-важните фигури за културата на днешната Република Северна Македония и Република България", пише в препоръките на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси, създадена в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Северна Македония и Република на България.

Вчера, по време на работното посещение в Скопие на министъра на външните работи на България Николай Милков, той, заедно с министъра на външните работи на Северна Македония Буяр Османи положиха цветя на паметника на Климент Охридски в Скопие, като така "заедно отдадохме почит пред лика и делото на Свети Климент Охридски", написа на фейсбук страницата си Османи.

Българската православна църква е възприела да отбелязва паметта на Св. Климент Охридски на имения му ден - 25 ноември, припомня БТА.