Примирие между Израел и палестинската организация "Ислямски джихад" влезе в сила, съобщава БТА. Египетски представители работиха за постигането на споразумение, в опит да сложат край на продължаващото близо три дни насилие. Израел порази мишени в Газа, а екстремисти изстреляха стотици ракети, проникнали дълбоко в територията на еврейската държава.

Ракетният обстрел и въздушните удари продължиха до договореното начало на примирието в 23:30 ч. (20:30 ч. по Гринуич). При конфликта загинаха над 40 палестинци, включително 15 деца и 4 жени. Израел заяви, че атаките му срещу "Ислямски джихад" имат превантивна цел и добави, че някои от смъртните случаи се дължат на отклонили се ракети, изстреляни от Газа.

По-късно световните агенции разпространиха съобщение, че от израелска страна са наненсени удари по позиции на "Ислямски джихад" в Газа няколко минути след влизане в сила на примирието с палестинската въоръжена група "в отговор на ракети, изстреляни към израелска територия".

Израелската армия обаче е категорична, че последните ѝ удари в Газа са били нанесени няколко минути преди влизането в сила на примирието.

Първоначално тя съобщи, че нанася удари по позиции на палестинската въоръжена група няколко минути след прекратяването на военните действия, което влезе в сила в 23:30 ч. местно време (20:30 ч. по Гринуич), по силата на споразумение, договорено с помощта на Египет. Но във второ изявление за медиите съобщението беше коригирано, като израелските въоръжени сили уточниха, че са извършили ударите "в 23:25 ч." местно време (20:25 ч. по Гринуич).

"Това беше последният удар на армията преди прекратяването на огъня, планирано за 23:30 ч.", според прессъобщението.

"Ислямски джихад" от своя страна заяви, че "ще преустанови враждебните действия" от този момент, но предупреди, че си запазва "правото да отговори на всяка последваща агресия".