Разследването на собственика на частната армия "Вагнер" Евгений Пригожин не е прекратено, съобщават "Комерсант" и ТАСС. Той продължава да е подследствен. Руските медии се позовават на източник, близък до Върховната прокуратура.

"Углавното дело по отношение на Пригожин не е прекратявано. Разследването продължава", цитират думите му.

Разследването се води от следственото управление на ФСБ на Русия.

То бе образувано на 23 юни за въоръжен метеж, когато започна и походът за справедливост" на Пригожин и ЧВК "Вагнер" към руската столица с искане за промяна във военното ръководство и смяната на министъра на отбраната Шойгу.

След като изненадващо Пригожин обяви, че се отказва да продължи към Москва и частите му се връщат по техните локации, за да не пролива руска кръв, стана ясно, че след преговори с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко, частната му армия се оттегля и ще бъде амнистирана.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди и официално, че разследването срещу "Вагнер" и Пригожин се прекратява. Подчертано бе, че е заради заслугите на бойците на ЧВК при Бахмут. Според постигнатата договорка военните, тръгнали на пуч, отиват заедно с Пригожин в Беларус, а онези, които не са се включили, могат да подпишат договори с Министерство на отбраната и да участват във военните действия в Украйна.

Сега "Комерсант" твърди, че углавното дело въпреки това не е затворено и Пригожин продължава да бъде разследван. След като потегли от Ростов на Дон и бе приветстван от местното население, Пригожин запази мълчание и не е правил изявления, нито е ясно къде точно се намира. 

Конфликтът между него и ръководството на МО на РФ датира отдавна, но стана публичен покрай боевете при Бахмут, когато го артикулира неведнъж самият собственик на "Вагнер". Пригожин нееднократно подчертаваше, че е недоволен от военното ръководство, конкретно от министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генщаба Валери Герасимов, като искаше тяхната смяна. Според "Комерсант" по-рано в уталожването на конфликта се е намесвал и лично Владимир Путин.

В началото на юни МО на РФ пусна заповед, с която нареди всички ЧВК, които участват в "специалната военна операция", да се присъединят към армията, сключвайки договори с министерството. Допуска се, че това е и поводът за това "Вагнер" да тръгне на похода към Москва.

А по време на щурма "готвачът на Путин" нееднократно заяви, че той не е тръгнал срещу президента и ръководството на страната, а само срещу Шойгу и Герасимов.

Самият Шойгу днес се показа публично за първи път във видео, което изобразява инспекция на западното направление на фронта, и бе разпространено от МО на РФ, в което обаче не коментира нищо за акцията на Пригожин, която изправи на нокти света, нито пък за слуховете за оставка.

Депутатът от Държавната дума и член на комитета по отбрана Андрей Гурульов пък заяви в интервю за телевизия RTVI, че бойците от "Вагнер" ще понесат отговорност за свалената авиация и загиналите руски войници. Засега няма официални данни за загубите на редовната армия. Различни източници съобщават за няколко свалени вертолета, един самолет ИЛ-22 и между 15 и 20 убити военнослужещи. 

"Само куршум в челото за Пригожин", заяви депутатът. 

ЧВК няма да може повече да вербува подсъдими и затворници, те ще могат да сключват договори само с МО, заяви друг руски депутат - председателят на комитета по законодателството в Думата Павел Крашенинников, като се позова на наскоро приетия закон.