Руският министър на отбраната Сергей Шойгу се появи за първи път публично след бунта на частната военна компания "Вагнер" през уикенда. Ройтерс, позовавайки се на информация от днес на руската новинарска агенция РИА Новости, съобщава, че Шойгу е посетил руски войски, участващи в бойните действия в Украйна. 

РИА Новости, която от своя страна се позовава на руското министерство на отбраната, пояснява, че Шойгу продължава да заема поста си, но не съобщава детайли за това кога и къде точно се е срещнал министърът с войници и командири от Западната войскова групировка. 

Според ТАСС Шойгу е посетил преден команден пункт на едно от подразделенията на Западната войскова групировка в зоната на така наречената специална военна операция и е изслушал доклад на началника на Западната войскова групировка генерал-полковник Евгений Никифоров за текущата обстановка на фронта, характера на действията на противника и изпълнението на задачите от руските войски на основните тактически направления. Никифоров е доложил на министъра и за формирането и бойната готовност на нови полкове в резерва на Западната войскова групировка.

"На командващия и командирите на Западната войскова групировка е поставена задача да продължат да водят активно разузнаване за своевременно разкриване и пресичане на плановете на противника", съобщава руското министерство на отбраната. 

То допълва, че Шойгу е обърнал внимание на цялостното подсигуряване с всички необходимо на войските, участващи в така наречената специална военна операция, и създаването на условия за безопасно разполагане на личен състав. 

Руското военно министерство подкрепи съобщението с видео, показващо Шойгу да лети в самолет със свой колега и да изслушва доклади на команден пункт, управляван от руската военна групировка "Запад". Видеозаписът обаче е без звук.

В събота ръководителят на "Вагнер" Евгений Пригожин поведе бойците си към Москва, за да свали руското военно ръководство, което според него е корумпирано и некомпетентно. В крайна сметка обаче Пригожин нареди на хората си да спрат и да се върнат в окупираните от Русия части на Украйна, след като бе постигната сделка с Кремъл, посредник в която стана беларуският президент Александър Лукашенко, припомнят Ройтерс.

Сделката сключва гарантиране на сигурността на разбунтувалите се бойци от "Вагнер" и отказ от наказателни преследвания срещу тях. Не е известно обаче дали Путин се е съгласявал да внесе промени във висшето военно ръководство на Русия като част от сделката с Пригожин, отбелязва БТА.

Снимка: БТА/AП