Бизнесменът със зловеща репутация Евгений Пригожин, смятан за близък до руския президент Владимир Путин, заяви днес, че оспорва пред европейското правосъдие санкциите на ЕС срещу него заради дестабилизиращата му роля в Либия, която играе чрез частната военна компания "Вагнер", предаде Франс прес.

Миналата седмица той е подал в главния съд на ЕС жалба с искане "да бъде изключен от списъка със санкции, отнасящ се до Либия", съобщи компанията на предприемача "Конкорд".

"Ищецът не разполага с никаква информация за съществуването на организация, наречена "Групата на Вагнер", няма и не е имал отношения с нея, включително финансови", твърди фирмата.

Според нея по време на санкционните процедури са допуснати ред нарушения, по-специално "злоупотреба с власт при оценката на доказателствената база", отбелязва ТАСС.

Според ЕС Пригожин играе централна роля във "Вагнер" - частна военна компания, действаща в Либия. Съответно той е обвинен, че "поставя в опасност мира, стабилността и сигурността в страната", посочва АФП.

Поради това му е забранено влизането в ЕС и авоарите му в общността, ако бъдат открити, трябва да се замразят.

Петдесет и деветгодишният Пригожин е сред най-доверените приближени на руския президент, отбелязва агенцията. Кетъринговата му фирма е била известно време сред доставчиците на Кремъл, затова го наричат "готвачът на Путин".

Група "Вагнер" действа по-специално в Сирия и Субсахарска Африка; подозира се, че прокарва с въоръжена сила интересите на Русия там, където страната не може или не желае да афишира присъствието си, отбелязва АФП.

Санкциониран от Вашингтон, който го обвинява, че има пръст в руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 г., в последно време Пригожин прави все повече безразборни и категорични изказвания, по-специално за основния опонент на Кремъл в Русия Алексей Навални, станал обект на покушение с отрова и обвинил в това руските власти.

Вчера Пригожин заяви, че е дал близо 400 000 евро на двама руснаци, освободени наскоро от либийски затвор след година и половина зад решетките заради обвинения, че са се месили в изборния процес в страната, отбелязва АФП.