Президентът Румен Радев пристигна в Република Южна Африка (РЮА) за официалното си посещение в страната. Държавният глава бе посрещнат на летището в Йоханесбург от почетен караул, предаде Николай Трифонов, специален кореспондент на БТА. Радев ще проведе среща с президента на РЮА Сирил Рамапоса утре.

Българският държавен глава ще се срещне със Сирил Рамапоса в неговата официална резиденция в Претория. Двамата президенти ще проведат разговор на "четири очи", след което ще ръководят пленарните разговори между делегациите на двете държави. Задълбочаването на политическия диалог и развитието на двустранните отношения в сфери от взаимен интерес ще бъдат във фокуса на разговорите.

Снимка: БТА

В рамките на посещението на българския държавен глава в Претория ще се състои бизнес форум, в който ще участват представители на 31 български компании и браншови организации и техни колеги от РЮА. Очаква се по време на събитието да бъде подписан Меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата и Южноафриканската търговско-промишлена палата.

В Парка на свободата в южноафриканската столица президентът ще отдаде почит към загиналите в борбата за свобода в РЮА и ще поднесе венец. По-късно държавният глава ще открие изложба в Музея на свободата "Българската подкрепа за борбата на южноафриканския народ срещу апартейда и социалната дискриминация".

Снимка: БТА

На 13 май в Мидранд по покана на Сдружението на българите в РЮА, Румен Радев ще присъства на освещаването на първия български православен храм в РЮА "Св. Иван Рилски". Храмът ще бъде осветен от Старозагорския митрополит Киприан. По-късно държавният глава ще посети българското неделно училище и ще се срещне с наши сънародници в РЮА.

В делегацията, водена от държавния глава, участват заместник министър-председателят по икономическите въпроси и министър на транспорта Христо Алексиев, министърът на туризма Илин Димитров, заместник-министрите на външните работи Велислава Петрова и на иновациите и растежа Стефан Савов. В делегацията са включени и представители на браншови организации, на компании в областта на информационните технологии и иновациите, финтех индустрията, машиностроенето, енергетиката, фармацевтичната и отбранителната промишленост, селското стопанство и хранително-вкусовата индустрия. В РЮА е и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Снимка: БТА

По време на посещението си в Република Южна Африка държавният глава Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

Вижте още снимки от посрещането на Румен Радев >>

Посещението на Румен Радев в РЮА е второто на български държавен глава в страната. Президентът (2002 - 2012 г.) Георги Първанов е на посещение в Йоханесбург от 1 до 5 септември 2002 г. за участие в Световната среща на върха по устойчивото развитие от 29 август до 4 септември 2002 г., показва справочната информация на БТА. В състава на българската делегация са включени вицепремиерът Лидия Шулева, министърът на околната среда и водите Долорес Арсенова, министърът на земеделието и горите Мехмед Дикме, заместник-министърът на икономиката Милен Керемедчиев. На 1 септември 2002 г. президентът на България Георги Първанов има среща с българската общност в РЮА. В рамките на икономическия форум се провеждат Дни на България, в които страната е представена с информационен щанд за търговско-икономическите и туристически възможности на България.