Президентът на Молдова Мая Санду заяви пред в. "Файненшъл Таймс", че по-рано тази година ЧВК "Вагнер" са се опитали да организират държавен преврат, който е бил предотвратен.

"Според информацията, с която разполагаме, това е бил план, подготвен от екипа на [Евгений] Пригожин", казва Санду. Според нея наемниците от ЧВК "Вагнер" са искали протестите срещу молдовското правителство да прераснат в насилствени действия. Тя не дава други подробности.

Санду смята, че Русия ще засили натиска върху Молдова. "Те се опитаха да свалят правителството, но не успяха. А сега се опитват да се намесят в нашите избори в голям мащаб, използвайки големи пари", каза молдовският президент.

През февруари украинският президент Володимир Зеленски заяви, че украинското разузнаване е прехванало "подробен руски план за разрушаване на политическата ситуация в Молдова". Украйна е предала съответната информация на Молдова.

Молдовските власти потвърдиха информацията на украинските служби за сигурност. През февруари Мая Санду заяви, че диверсанти с военна подготовка скоро могат да нападнат държавни сгради и да вземат заложници. По-късно Санду обвини Русия, че води хибридна война срещу Молдова, целяща смяна на властта в страната и създаване на проруско правителство.

Междувременно стана известно, че ЧВК "Вагнер" е поръчала сателитни снимки на територията на Русия от границата с Украйна до Москва от китайска компания месец преди бунта, предаде АФП, позовавайки се на източник от европейските служби за сигурност.

През ноември 2022 г. компанията "Ника-Фрут", собственост на Евгений Пригожин, е подписала договор с китайската компания Beijing Yunze Technology за закупуване на два разузнавателни спътника на космическата корпорация Chang Guang Satellite Technology (CGST), пише АФП, която разполага със самият документ. Журналистите са успели да потвърдят подписа на главния изпълнителен директор на "Ника-Фрут" Иван Мечетин.

Според договора стойността на спътниците и свързаните с тях услуги възлиза на 235 млн. юана (30 млн. долара). Договорът включва възможността да се поръчват изображения от други сателити на CGST.

Източник на АФП в европейска служба за сигурност твърди, че в края на май 2023 г. - месец преди метежа - ЧВК "Вагнер" е поръчала сателитни изображения на руската територия от украинската граница до Москва. Според събеседника на агенцията заснетите обекти включват щаба на Южния военен окръг в Ростов на Дон, завзет от наемниците по време на бунта, както и градове по пътя към Москва и чеченската столица Грозни.

АФП отбелязва, че в договора на "Ника-Фрут" с китайската компания не се споменава за поръчка на снимки на руска територия.

Според открити източници, цитирани от агенцията, "Ника-Фрут" се занимава с търговия на едро с хранителни продукти. По-специално, през 2019 г. дружеството е изпратило няколко поръчки за Централноафриканската република за Lobaye Invest, дружество, свързано с Пригожин. Lobaye Invest е под санкциите на ЕС от февруари 2022 г. насам.

На 23 юни Евгений Пригожин обвини руското министерство на отбраната, че е нанесло удар по лагера на наемниците от ЧВК "Вагнер", и обяви "поход на справедливостта", по време на който той и неговите бойци уж планираха да стигнат до Москва. До сутринта на следващия ден ЧВК пое контрол над Ростов на Дон и достига до Липецка област. "Походът" завърши със споразумение между Пригожин и руските власти, според което наемниците, решили да останат в ЧВК "Вагнер", ще могат да "заминат за Беларус".

Два месеца след бунта, на 23 август, частният самолет на Пригожин се разби в Тверска област. При катастрофата загинаха десет души, включително Пригожин и командирът на наемниците Дмитрий Уткин.

Вчера президентът на русия Владимир Путин заяви, че му е доложено, че в телата на загиналите в самолетната катастрофа са открити фрагменти от ръчни гранати.