Президентът на Куба Мигел Диас-Канел пристигна снощи в Република Южна Африка, за да се включи в 15-ата среща на върха на групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА), предаде ТАСС, като се позова на кубинския министър на външните работи Бруно Родригес.

Той уточни, че Диас-Канел е бил поканен на форума в качеството си на председател на "Групата 77 плюс Китай". "Това е възможност да укрепнат историческите връзки на братство и сътрудничество", написа Родригес в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър").

Куба е поканена на среща на върха на БРИКС за първи път, отбелязва ТАСС.

Форумът във Йоханесбург започна вчера и завършва утре.

Куба за първи път е председател на "Групата 77 плюс Китай" - най-голямото обединение на развиващи се страни. Функционираща в рамките на ООН, групата се състои от 134 държави с общо население от над 6 милиарда души.

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха вчера в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширяването на блока, предаде Ройтерс и допълни, че някои членове се стремят да го превърнат в противовес на Запада. Руският президент Владимир Путин се включи в срещата с предварително записано видеообръщение. На място е външният министър Сергей Лавров.